Äppelrutor med mascarponetopping

Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost. 

Servera gärna med en god kopp espresso eller vanligt kaffe.

20 bitar äppelrutor med glasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 dl rivet äpple
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • Topping: 200 gram smör
  • 200 gram mascarpone eller färskost naturell
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
  3. Hacka valnötskärnorna grovt.
  4. Blanda ner torra ingredienser i smeten.
  5. Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
  6. Rör i olja och rör smeten slät.
  7. Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27x27 cm ex. en långpanna med smörpapper i - vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27x27 cm.
  8. Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Gör under tiden mascarponetopping: mikra smöret mjukt i en bunke.
  10. Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  12. Bred på topping.
  13. Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4x4 cm till små rutor.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer