Äppelrutor med mascarponetopping

Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost. 

Servera gärna med en god kopp espresso eller vanligt kaffe.

20 bitar äppelrutor med glasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 dl rivet äpple
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • Topping: 200 gram smör
  • 200 gram mascarpone eller färskost naturell
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
  3. Hacka valnötskärnorna grovt.
  4. Blanda ner torra ingredienser i smeten.
  5. Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
  6. Rör i olja och rör smeten slät.
  7. Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27x27 cm ex. en långpanna med smörpapper i - vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27x27 cm.
  8. Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Gör under tiden mascarponetopping: mikra smöret mjukt i en bunke.
  10. Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  12. Bred på topping.
  13. Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4x4 cm till små rutor.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer