Kokt fisk

Grundrecept på hel kokt fisk som gädda, torsk, lax eller annan valfri hel fisk.
Förslag att servera till kokt fisk är finriven pepparrot, skirat smör, kokt potatis samt gröna ärtor. Andra goda såser till kokt fisk är hollandaisesås, vitvinssås, kall dillsås eller ratatouille.
Du kan koka en hel fisk också och spara fiskköttet som blir över. Räkna då 1 msk salt, en halv lök samt 3-4 vitpepparkorn och ett lagerblad per liter vatten. Vattnet ska täcka fisken. Sjud tills du du lätt kan dra loss en fena från fisken.

4 portioner kokt fisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fisk utan huvud, rensad
  • 1 msk salt
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt till kokning
  • 1 gul lök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Tillagning

  1. Rensa, fjälla och skölj ur gäddan om det inte redan är gjort.
  2. Gnid in insidan av fisken med salt och låt ligga i 10 minuter.
  3. Skala och strimla löken.
  4. Koka upp vatten till fiskkoket i en kastrull stor nog att rymma gäddan. Salta vattnet och tillsätt lök och vitpeppar.
  5. Sjud fisken i 25 minuter i kokvattnet.
  6. Ta upp fisken på fat och plocka ut fiskköttet från skinn och ben samt servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer