Bibimbap

4 portioner Bibimbap

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl skalade rostade sesamfrön
  • RIS: 4 dl sushiris eller koreanskt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • MED KÖTT: 400 gram entrecote, biff eller fläskkarré
  • VEGOVARIANT MED SVAMP: 400 gram skogschampinjon, karljohan, ostronskivling, champinjoner eller shiitake
  • MARINAD: 1-2 salladslökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk sesamolja
  • 3 tsk risvinäger
  • 3 msk koreansk ljus soja eller ljus japansk soja
  • 1 msk socker
  • 2 msk majsolja att steka kött och ägg i
  • TILLBEHÖR: 4 ägg
  • 4 portioner chilipicklad gurka - se ovan
  • 4 portioner sesammarinerade böngroddar - se ovan
  • 4 portioner sesammarinerad spenat - se ovan
  • 0,5 dl gochujan koreansk chilisås
  • 1-2 salladslökar
  • 1-2 dl kimchi koreansk surkål

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som kimchi - köp färdig eller gör egen någon vecka innan. Vidare sesammarinerade böngroddar; spenat och chilipicklad gurka enligt länkar ovan. De blir bara godare om de får stå några timmar eller någon dag i kylen så de kan förberedas i god tid.
  2. Rosta ca 1 dl skalade sesamfrön i en torr stekpanna några minuter tills de fått lite färg utan att brännas. Lägg över i en djup tallrik att svalna. Förvara sedan i en skål till mat och garnering.
  3. MED KÖTT: Strimla köttet så tunt du kan. Lägg i en skål.
  4. VEGOVARIANT MED SVAMP: Skölj och rensa svampen. Skär ev. bort fula delar. Torka den torr med lite hushållspapper. Skär den i skivor eller grova bitar.
  5. MARINAD: Skölj och strimla alla salladslökarna och lägg hälften med köttet eller svampen i en skål. Spara resten i en skål till servering.
  6. Skala och finhacka vitlöken samt tillsätt den.
  7. Tillsätt sesamolja, soja, socker, risvinäger samt 4 tsk av sesamfröna. Vänd runt, täck över och ställ i kylen att marinera i minst 20 minuter.
  8. RIS: Koka riset enligt paket. Det brukar vara att man sköljer det några gånger i kallt vatten; låter det stå i blöt i 20 minuter i kallt vatten. Häll av och slå på nytt vatten - 4 dl vatten till 4 dl sushiris samt något krm salt. Koka upp och låt koka med lock på låg värme i 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå med lock 10 minuter. Riset är sedan klart.
  9. SERVERING: Stek och bryn köttet i en het stekpanna med 1 msk olja tills det är så genomstekt du vill ha det. Steker du fläskkarré så ska det vara helt genomstekt.
  10. Stek äggen i en msk olja i en annan panna. Du kan låta äggulan vara hel eller ta sönder den - som du vill.
  11. Fördela riset i en hög i mitten på varje tallrik. Djupa tallrikar passar bra. Fördela köttet eller svampen över riset. Lägg på ett stekt ägg. Strö över sesamfrön och salladslök samt servera.
  12. Vid sidan serverade jag sedan de övriga tillbehören så var och en kunde ta det de önskar. Sesammarinerade böngroddar ger sälta men är inte starka. Sesammarinerad spenat ger god smak av soja. Kimchi, chilipicklad gurka och gochujang chilipasta ger hetta så de kan man var lite försiktig med - jag öste dock på för jag gillar stark mat.
  13. De sesamfrön och salladslök som blir över kan man också servera till i skålar.
Bibimbap i djup tallrik
Bibimbap serverad med pinnar och sked. Servera riset med kött och ägg ovanpå samt garnera med lite sesamfrön och salladslök samt låt var och en ta de tillbehör de önskar så det blir så starkt de vill ha det med chilisås, kimchi och chilipicklad gurka osv. Sedan kan man dela ägget och röra ihop allt till en god pytt i tallriken.
Bibimbap med fläskkarré och tillbehör i djup tallrik
Bibimbap med fläskkarré samt kastanjechampinjon i samma marinad; morot hyvlad med potatisskalare, vårlök fräst i koreansk soja och sesamolja; kimchi, chilipicklad gurka och sesammarinerade böngroddar. Vidare gochujang chilisås, sesamfrön och strimlad salladslök.
Bibimbap med svamp och tillbehör
Bibimbap med svamp - jag tog skogschampinjoner och marinerade samt fräste istället för kött. Man kan också ha svampen tillsammans med kött.

Framförhållning

Förbered först tillbehör som du önskar ha till. De blir bara godare om de får stå och få smak någon dag i kylen. Förslag är:

Varianter

  • Som kött använde jag strimlad entrecote. Vidare passar annat nötkött som biff. Jag provade även med strimlad fläskkarré och det blev också mycket gott - och billigare.
  • Jag gjorde även en vegetarisk variant med svamp och tog då skogschampinjon i samma marinad. Annan matsvamp går också bra som förslagsvis vanlig champinjon, karljohan, ostronskivling eller shiitake.
  • Man kan även laga pytten på rester av kött som du tärnar och fräser upp igen exempelvis Koreanska revbensspjäll.
  • Som chilisås tog jag gochujang som är en koreansk chilisås och vanlig att servera till Bibimbap. Brukar finnas i välsorterade asiatiska butiker.
  • Som ris tog jag sushiris men hittar du koreanskt ris kan du ta det.
  • Koreansk ljus soja kan bytas mot japansk eller kinesisk ljus soja.
  • Om man vill kan man steka två ägg per portion.

Bibimbap i tallrik med tillbehör vid sidan
Bibimbap - koreansk rispytt med kött, stekt ägg och tillbehör som chilipicklad gurka, sesammarinerade böngroddar och spenat; kimchi, gochujang koreansk chilisås, salladslök samt rostade sesamfrön.

E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 853 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-09