Servettvikning servettbrytning Franska Liljan

Lär dig vika servetter. När man viker servetter kallas det bryta servetter. Oftast är det fina linneservetter och dukningar till finare middagar det handlar om. Här är en vikning som kallas Franska Liljan.

 

Franska liljan servettvikning Tuppkammen är en gammal klassisk servettvikning för finare middagar.

Det finns såklart massor med olika servettbrytningar. Bara fantasin sätter gränser såklart. Tänk på att servettbrytningen ska passa ihop med resten av middagen också. Franska Liljan är en avancerad och mycket vacker servettvikning som passar till bröllop och finare middagar.

Linneservetten ska vara runt 50x50 cm. Servetten ska vara manglad. Ett tips är att öva servettvikningen först med en större pappersservett. Då kan du märka servetten i varje hörn och i mitten så går det lite lättare.

Franska liljan servettvikning:

Figur 1: Lägg servetten dubbel på snedden till en trekantig snibb.
Figur 2-3: Vik upp hörnen A och D mot B-C, så att en fyrkant bildas.
Figur 4: Vik upp det nedre hörnet O till 1/3 av servettens höjd
Figur 5: Böj åter tillbaka halva snibben mot kanten. Vik den högra och vänstra snibben bakåt efter den streckade linjen.
Figur 6: Rulla ihop servetten och stick snibbarna i varandra vid nedre kanten.
Figur 7: Flik A och D viker du nedåt och fäster innanför kanten. Hörn B viker du en aning framåt.

Franska liljan

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer