Servettvikningar

Franska liljan

Lär dig vika servetter. När man viker servetter kallas det bryta servetter. Oftast är det fina linneservetter och dukningar till finare middagar det handlar om. Här tre olika vanliga vikningar.

Det finns såklart massor med olika servettbrytningar. Bara fantasin sätter gränser såklart. Tänk på att servettbrytningen ska passa ihop med resten av middagen också.

Linneservetten ska vara runt 50x50 cm. Servetten ska vara manglad. Ett tips är att öva servettvikningen först med en större pappersservett. Då kan du märka servetten i varje hörn och i mitten så går det lite lättare.

Franska liljan servettvikning Ovan: Franska liljan.

Franska liljan

Franska Liljan är en avancerad och mycket vacker servettvikning som passar till bröllop och finare middagar.

  1. Lägg servetten dubbel på snedden till en trekantig snibb.
  2. Vik upp hörnet A mot B.
  3. Vik upp hörnet D mot C så att en fyrkant bildas.
  4. Vik upp det nedre hörnet O till 1/3 av servettens höjd.
  5. Böj åter tillbaka halva snibben mot kanten. Vik den högra och vänstra snibben bakåt efter den streckade linjen.
  6. Rulla ihop servetten och stick snibbarna i varandra vid nedre kanten.
  7. Flik A och D viker du nedåt och fäster innanför kanten. Hörn B viker du en aning framåt.

Tuppkammen

Servettvikning Tuppkammen Ovan: Tuppkammen.

Tuppkammen är en rätt avancerad servettvikning som passar till bröllop och finare middagar.

  1. Vik servetten i fyra delar.
  2. Vik tillbaka hörn B mot O.
  3. Vecka hela snibben.
  4. Vik ned hörn D och vecka även hela denna snibb.
  5. Böj servetten bakåt vid den smalaste delen av vecken.
  6. Stoppa in hörn A-C samt O i varandra på baksidan av servetten och ställ den upp.

Japansk solfjäder

Japansk solfjäder är en av de vanligaste och enklare servettvikningarna men som är festlig och fin till rätt lite jobb och passar vid de flesta middagar - speciellt om man har många servetter att vika till många gäster.

Japansk solfjäder servettvikning Japansk solfjäder som är en rätt lätt vikning som passar på flesta middagar.

  1. Vik servetten dubbel.
  2. Vik veck på tvären till ungefär 2/3 av servetten.
  3. Vik upp vecken så de staplas på varandra.
  4. Vänd upp och ner samt vik servetten med vecken nedåt dubbel på längden.
  5. Vik ihop de veckade delarna samt E och AC.
  6. Vik ner hörnet E och AC till en triangel så att du får ett fast stöd. Låt den oveckade delen bilda stödet bakom solfjädern genom att vikas diagonalt mot denna.

Ljuset servettvikning Ljuset servettvikning.

Ljuset

  1. Lägg servetten dubbel på snedden så att en trekantig snibb bildas.
  2. Vik upp en kant nedtill.
  3. Rulla servetten hårt så att den uppvikta kanten kommer på utsidan av rullen.
  4. Fäst snibben nedtill intu kanten så att rullen håller samman och vik en av de övre snibbarna framåt.
E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-09-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer