Öltips, ljusa lageröl för varma dagar

En kall öl i solen är inte dumt. Ljusa lageröl släcker törsten varma sommardagar och vid grillen. Men vad är en ljus lager och dess kännetecken.

Ljusa lageröl Två stora starkar för varma dagar. Malt, humle och vatten ger gyllengul läskande lageröl.

Vin skrivs det ofta om. Och det är trevligt. Men öl är journalisternas fula ankunge. Speciellt ljust öl. Av många benämnd ”stor stark”.

Underjäst eller överjäst öl – det är frågan bland ölkännare. Överjäst öl innebär att jästen flutit till ytan istället för sjunkit. Vid underjäsning tillsätts oftast jästen Saccharomyces carlsbergensis. Jo, den heter faktiskt så. Den första renodlade jästkulturen kom från bryggeriet Carlsberg.

Den viktigaste skillnaden är dock att överjäst öl fått dofter och smak av jäsningen medan underjäst öl mer präglats av råvarorna malt och humle. Lageröl är därför mer rak och friskare i smak. Den kan ha hög, medel eller låg beska – något som kommer av olika sorter och mängd humle. Malten ger också karaktär genom att den rostas olika mycket. Väl rostad ger den brända toner och mörkare öl. Mjukare torkad ger den en smörig och brödig karaktär samt gyllengul färg.

I flera tusen år har människan bryggt öl. Tills för cirka 150 år sedan var de alla mörka. Det moderna lagerölet skapades bara några år innan när bryggarna i Bayern i Tyskland började jäsa ölet kallt i iskällare. Jäsningen tog längre tid än i rumstemperatur. Men i gengäld fick man kontrollerad jäsning och ett friskare öl med renare smak. Sedan lades ölet på lagring och namnet lageröl lever kvar. Den ljusa lagerölen skapades i staden Pilsen i Tjeckien. Där kom de på konsten att torka maltet (oftast groddat korn) utan att rosta eller bränna det. Ölet blev då gyllengult istället för mörkbrunt. Pilsnern och den ljusa lagerölen var född. Pilsner och lageröl är alltså namn på samma sak. Vissa områden och bryggerier föredrar att kalla sin öl pilsner och andra lageröl. Det finns också en mängd andra varianter och namn på underjästa öl.

Jämtlands bryggeri är ett av Sveriges mest framgångsrika och prisbelönta bryggerier. De satsar på kvalité och lämnar de stora volymerna till andra. Deras öl Hell och President
är en ljusa lageröl med moderna inslag i valet av humle och framställning.
Nils Oscar brygger satsar också på kvalité. De är med odlar det korn som de sedan mältar och brygger i eget bryggeri. Från åker till strupe alltså. Liksom Jämtlands bryggeri är de prisbelönta och representeras av två sorter – en mer tjeckisk pils i modern stil samt en neutralare lager i export/dortmunder stil.

Singha Jodå, Singha från Thailand kan också göra öl. Och inte vilken öl som helst utan en i tjeckisk pilsnerstil.

 

För att göra det hela mer överskådligt för dig som läsare har jag valt att dela in några av mina favoriter i olika smakriktningar. På så vis kan du välja ett öl efter din smak. Vissa öl passar vid olika tillfällen. En ljus amerikansk öl kanske är perfekt som törstsläckare en varm dag medan en smakrik tjeckisk pilsner passar bättre på lokal glada vänners lag.

Mat och öl är givetvis en smaksak. Men ljust lageröl passar till nästan allt. Speciellt ljumma sommarkvällar till grillat, pasta, kötträtter samt fetare mat som tysk och skandinavisk husmanskost. En rekommendation där vin ofta misslyckas är när det gäller stark asiatisk och mexikansk mat. Då passar en dansk pilsner, export och amerikansk lager utmärkt.

Finns inte flaskorna på ditt lokala bolag har du rätt att beställa och köpa en flaska även om butiken måste ta hem en hel back.

Rekommenderade lageröl och pilsner. 

Ölsorterna i listan nedåt är för att ge en vägledning om olika stilar och smaker. Sedan artikeln skrevs har troligen priser gått upp något samt en del snapsar kan ha utgått eller ändrat varunummer. Rådfråga Systembolagets personal för mer hjälp.

Beska pilsner i tjeckisk fyllig och fruktig stil.
11460, Hell, Sverige, 500ml, 19,60 kr
11242, Lundgrens Lager, Sverige, 330ml, 13,90 kr
1566, Pilsner Urquell, Tjeckien, 660ml, 21,90 kr
1546, Samuel Adams Boston Lager, USA, 330ml, 15,90 kr
1452, Singha, Thailand, 330ml, 15,90 kr

Beska pilsner i torr och stram tysk stil.
1441, Old Gold, Sverige, 330ml, 13,60 kr
1567, Warsteiner, Tyskland, 500ml, 15,40 kr
1506, Jever Pilsener, Tyskland, 500ml, 16,80 kr
1565, Bitburger Premium, Tyskland, 330ml, 14,50 kr

Medelbesk neutral fyllig öl i stil med Dortmunder eller export
1373, Jämtlands President, Sverige, 500ml, 19,60 kr
1305, Nils Oscar God Lager, Sverige, 330ml, 15,20 kr
1670, DAB, Tyskland, 330ml, 11,90 kr
1549, Beck's, Tyskland, 330ml, 12,90 kr
1552, Kirin Lager Beer, Japan, 330ml, 14,80 kr

Pilsner i dansk stil med mild beska, fruktighet och med lätt sötma.

1536, Heineken, Nederländerna, 330ml, 12,80 kr
1448, Carlsberg Sort Guld, Danmark, 330ml, 11,40 kr
1400, Stella Artois, Belgien, 500ml, 14,90 kr
1451, Pripps Blå, Sverige, 330ml, 500ml, 13,40 kr
1433, Falcon Export, Sverige, 330ml, 10,00 kr

Ljus lager med låg beska i amerikansk stil
1669, Budweiser, USA, 330ml, 13,40 kr
1516, Michelob, USA, 330ml, 13,60 kr
1598, Corona Extra, Mexiko, 330ml, 14,90 kr

Övriga
Anchor steam beer
Underjäst öl som fått jäsa varmt. Fruktigt av varm jäsning men frisk och samlad smak av underjäsningen.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer