En kall öl i solen är inte dumt. Ljusa lageröl släcker törsten varma sommardagar och vid grillen. Men vad är en ljus lager och dess kännetecken?
Vin skrivs det ofta om. Och det är trevligt. Men öl är journalisternas fula ankunge. Speciellt ljust öl. Av många benämnd ”stor stark”.
Underjäst eller överjäst öl – det är frågan bland ölkännare. Överjäst öl innebär att jästen flutit till ytan istället för sjunkit.
Vid underjäsning tillsätts oftast jästen Saccharomyces carlsbergensis. Jo, den heter faktiskt så. Den första renodlade jästkulturen kom från bryggeriet Carlsberg.
Den viktigaste skillnaden är dock att överjäst öl fått dofter och smak av jäsningen medan underjäst öl mer präglats av råvarorna malt och humle. Lageröl är därför mer rak och friskare i smak. Den kan ha hög, medel eller låg beska – något som kommer av olika sorter och mängd humle. Malten ger också karaktär genom att den rostas olika mycket. Väl rostad ger den brända toner och mörkare öl. Mjukare torkad ger den en smörig och brödig karaktär samt gyllengul färg.
I flera tusen år har människan bryggt öl. Tills för cirka 150 år sedan var de alla mörka. Det moderna lagerölet skapades bara några år innan när bryggarna i Bayern i Tyskland började jäsa ölet kallt i iskällare. Jäsningen tog längre tid än i rumstemperatur. Men i gengäld fick man kontrollerad jäsning och ett friskare öl med renare smak. Sedan lades ölet på lagring och namnet lageröl lever kvar.
Den ljusa lagerölen skapades i staden Pilsen i Tjeckien. Där kom de på konsten att torka maltet (oftast groddat korn) utan att rosta eller bränna det. Ölet blev då gyllengult istället för mörkbrunt. Pilsnern och den ljusa lagerölen var född. Pilsner och lageröl är alltså namn på samma sak. Vissa områden och bryggerier föredrar att kalla sin öl pilsner och andra lageröl. Det finns också en mängd andra varianter och namn på underjästa öl.
Vissa öl passar vid olika tillfällen. En ljus amerikansk öl kanske är perfekt som törstsläckare en varm dag medan en smakrik tjeckisk pilsner passar bättre på lokal glada vänners lag.
Mat och öl är givetvis en smaksak. Men ljust lageröl passar till nästan allt. Speciellt ljumma sommarkvällar till grillat, pasta, kötträtter samt fetare mat som tysk och skandinavisk husmanskost.
En rekommendation där vin ofta misslyckas är när det gäller stark asiatisk och mexikansk mat. Då passar en dansk pilsner, export och amerikansk lager utmärkt.