AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Rågbröd filmjölkslimpa

Rågbröd filmjölkslimpa Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 9)
2 rågbröd
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 45 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 brödformar
  • 9 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vetekross
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk bikarbonat
  • Valfri kryddning: 3 tsk brödkryddor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt.
  4. Blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
  5. Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
  6. Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Rågbröd filmjölkslimpa:

Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Rågkakor med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.
Tekakor med rågsikt rågsiktskakor
Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör är en klassiker. Ett gott tillbehör till vit fisk som flundra, gös, torsk, rockavinge, hälleflundra, bergtunga, piggvar, rödtunga, slätvar, sjötunga mm.
Servera med kokt delikatesspotatis eller färskpotatis och citronklyfta.
Fänkålssallad med tunnt skivad marinerad fänkål i vinäger, olivolja, dill, salt och peppar passar också till (skiva i matberedare eller mandolin).
Vegetarisk pasta med chili, vitlök och oliver
Vegetarisk pasta med chili, vitlök och oliver. Enkelt och gott.
Servera gärna gott bröd till ex. ciabatta eller baguette. Späd lite pesto med olivolja och ha som pålägg till brödet som alternativ till smör.
Mimosasallad med yoghurt
Mimosasallad med yoghurt samt utan ägg, grädde eller majonnäs. En nyttigare Mimosasallad med färsk frukt istället för fruktsallad från burk.
Du kan använda valfri matyoghurt ex. Turkisk eller Grekisk yoghurt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Italiensk smörgåstårta
Italiensk smörgåstårta. En hemgjord lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, pastrami, bressaola, oliver och soltorkade tomater. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det. Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna :).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Hemlagad senap
Hemlagad senap på senapsfrön. En god sötare stark senap med lite hela senapsfrön i.
En senap som passar till det mesta. Krossa senapskorna i en mortel eller i järnskål med kanonkula.
Mixer kan du också använda om du har en kraftig mixer med ex. turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara senapskornen runt.
Du kan givetvis dubbla receptet och göra mer senap samt förvara i burk i kylen.
Du kan blanda bruna och gula senapsfrön om du vill. Gula senapsfrön har man mest till gurkinläggning osv.
Vill du ha en grövre senap så sparar du några korn okrossade och blandar sedan i senapen. De mjuknar sedan och sväller lite men är goda om man gillar grov senap.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Ärtsoppa med fläsklägg
Ärtsoppa med fläsklägg. Koka ett helt fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa. Servera med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.
Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos (kokt med en del av fläskfonden).
Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.
Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås. Vidare passar öl, vatten eller mjölk.
Rågbröd filmjölkslimpa
Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Se alla recept ur kategorin Fiberrik mat
Tobbes frukostbröd frukostbullar
Tobbes frukostbröd eller frukostbullar. Ett härligt gott och mättande osötat bröd. Kompakt men fullt med nyttigt fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Wienerstänger glaserade syltkakor
Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Tonfisksås med creme fraiche
Tonfisksås med crème fraiche och krossade tomater. Gott till pasta som spagetti, penne, skruvar, tagliatelle med mera. På bilden Zetas Mezze Maniche skruvar.
En enkel, snabb och nyttig pastasås med tonfisk på burk, krossade tomater, torkad vitlök, curry, chiliflakes, oregano, ketchup, salt och svartpeppar.
Garnera gärna med hackad persilja.
Nudlar med räkor
Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook