AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Rågbröd filmjölkslimpa

Rågbröd filmjölkslimpa Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 9)
2 rågbröd
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 45 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 brödformar
  • 9 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vetekross
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk bikarbonat
  • Valfri kryddning: 3 tsk brödkryddor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt.
  4. Blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
  5. Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
  6. Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Rågbröd filmjölkslimpa:

Rågbröd filmjölkslimpa
Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Scones med dinkel dinkelscones
Scones med dinkel. Hembakta dinkelscones är enkla, fettsnåla och snabba att baka, jättegoda, har mindre fett än vanliga scones, är fiberrika, grovt mjöl och nyttigare dinkelmjöl.
Ett tips är att baka dem i en muffinsplåt.
Det går också bra med vetemjöl såklart - eller blanda som du vill.
Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj med smuldeg. En god hembakt äppelpaj med smuldeg.
Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Rökt lax med pepparrot och potatis
Rökt lax med pepparrot och potatis. Skivad rökt lax med kall pepparrotssås på matyoghurt och riven pepparrot serverad med kokt potatis.
Gott, nyttigt och enkelt att laga. Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Snabb kavring utan skållning
Snabb kavring utan skållning. En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.
Matbröd med skållat rågmjöl
Matbröd med skållat rågmjöl. Ljusa runda stora matbröd med vetemjöl special och smak av lite skållat rågmjöl.
Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Köttfärslimpa med leverpastej
Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.
Räkstuvning
Räkstuvning. Stuvning med räkor passar till ex. omelett, fiskgratäng eller crêpes. Stuvade räkor.
Finast och godast blir räkstuvningen med handpillade räkor. Men det går också bra med tinade skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem. Man kan också använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora räkor. Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.
Bechamelsås vit sås
Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Rågkakor med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.
Kokta korngryn korngrynssallad
Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Se alla recept ur kategorin Fiberrik mat
Burritos med kyckling
Burritos med kyckling. Ostgratinerade tortillarullar fyllda med kyckling, paprika och bönor.
Burritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och ev. lite krossade tomater eller tomatsalsa.
De kan också fyllas med köttfärs, biff, fläskfärs eller quornfärs.
En bra rätt om du vill förbereda middagen innan. Då kan du göra tortillarullar, lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.
Tobbes brödkanter osötat fiberrikt bröd
Bröd i fyrkanter - brödkanter. Ett osötat och fiberrikt bröd som passar utmärkt som måltidsbröd.
Stekt kyckling ugnstekt i bitar
Stekt kyckling ugnstekt i bitar. Recept på saftig och gyllene stekt grillad kyckling. Stek kycklingen i halvor eller bitar så blir den jämnare stekt. God till det mesta. Klassiskt med potatisgratäng och tomatsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Örtolja
Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker. God att marinera i också. Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook