AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Rågbröd filmjölkslimpa

Rågbröd filmjölkslimpa Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 9)
2 rågbröd
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 45 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 2 brödformar
  • 9 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vetekross
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk bikarbonat
  • Kryddning: 3 tsk brödkryddor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt.
  4. Blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
  5. Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
  6. Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Rågbröd filmjölkslimpa:

Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Kalljästa baguetter, frallor eller bröd
Kalljästa baguetter, frallor eller bröd. Blanda degen kvällen innan och låt jäsa i kylen. Baka ut jäs och grädda bröden på morgonen.
Baka ut bröden på morgonen och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda sedan bröden till frukost.
Perfekta bröd till frukostbuffé eller brunch.
Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.
Baguette med soltorkade tomater och oliver
Baguetter som fått smak av soltorkade tomater och oliver. Festliga, lyxiga och goda hembakta baguetter som passar speciellt bra till soppa, på buffé, fest, frukost eller middag.
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst och blanda direkt med mjölet. Tillsätt sedan varmt vatten (runt 45 grader).
Det blir fyra stora baguetter eller sex mindre.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Pasta med Serranoskinka
Pasta med Serranoskinka. Rostad och knaprig blir Serranoskinka eller annan lufttorkad skinka jättegott blandat med ruccola, parmesan, valnötter, spenat, citron och olivolja.
Rostad lufttorkad skinka blir jättegod, salt och knaprig.
Du kan ta annan lufttorkad skinka. Räkna 3 skivor skinka per portion.
Gott med surdegsbaguette med färskost samt tärnad tomat med vinäger och olivolja.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sallad med Bresaola, rucola och parmesan
Sallad med Bresaola, rucola, parmesan, rostade pinjenötter, olivolja samt balsamvinäger.
Gott till förrätt eller på buffé. En variant på carpaccio med lufttorkat Italienskt kött av nötlår (Bresaola). Blir också gott med rostbiff, parmaskinka eller tunt skivad rå oxfilé.
Använd så fin olivolja samt balsamvinäger du har - desto godare blir det.
Istället för parmesanost kan du ta Grana padano.
Champinjonsoppa med vitt vin
Champinjonsoppa med vitt vin. God svampsoppa till soppkväll eller soppmiddag smaksatt med vitt vin. Här med kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar som ger god smak och fyllighet till soppan.
Räkna ca 20 stycken normalstora champinjoner.
Men champinjonsoppan kan såklart serveras som den är med gott nybakt bröd samt färskost. Vegetariskt blir allt om du utesluter fläsket. Ett annat alternativ som inte kräver så mycket förberedelse är att servera soppan med kräftstjärtar eller skalade räkor som garnering.
Vidare kan man ha varma mackor till eller snett skurna baguettebitar med gratinerade med god cheddarost.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner. Mixa den då gärna slät och tillsätt någon droppe tryffelolja för lite lyxigare smak.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Chokladmuffins
Chokladmuffins. Detta recept på muffins eller cupcakes med choklad kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill (uteslut då chokladen) till blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv.
Du kan också ha på frosting eller topping med godis och strössel på dina chokladmuffins - då kan de kallas för cupcakes.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kålpudding med gräddsås
Kålpudding med gräddsås. Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Som grönsaker till kålpudding passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Garnera gärna med hackad persilja.
Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort på ca 800 gram.
Koka ris av 0,5 dl okokt grötris - det blir ca 1,5 dl. Istället för kokt ris kan du ta 1 dl ströbröd och 1 dl mjölk.
Äppelkaka med ströbröd
Äppelkaka med ströbröd. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.
Rågbröd filmjölkslimpa
Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Müsli müslirecept
Müsli. Müslirecept på god, knaprig och nyttig müsli med havregryn, honung, mandel, russin och äpple.
Linsgryta med spenat Dhal Palak
Linsgryta med spenat Dhal Palak. En vegan och vegetarisk gryta med linser, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili. Billigt och enkelt att dubblera och laga till många. Linsgrytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis eller ha i stekt indisk ost sk paneer eller stekt halloumi.
Överbliven linsgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in.
Gott till linsgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en vegansk raita - tärnad gurka och tomat i Oatly fraiche smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt. Vidare Naan (indiskt tunnbröd). Knapriga Papadams kan man också servera till. Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.
Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 3 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.
Kokta korngryn korngrynssallad
Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Fiberrik mat
Matbröd
Matbröd. Ett grundrecept på vanligt matbröd. Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar.
Passar också som deg till piroger, bullar och pizza mm.
Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt.
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna passar till 8 portioner. Överbliven fiskterrine går utmärkt att spara och servera kall till ex. romsås och kokt potatis eller frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.
Du behöver en avlång 1,5-litersform, typ brödform.
Vintips till fiskterrinen är ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej eklagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Mexikansk guacamole
Mexikansk guacamole med avokados, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.
Se till så att du använder mogna avokados.
Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
Man kan spä den med gräddfil om man vill ha.
Garnera den gärna med hackad tomat och lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
Ta chili efter tycke ex. jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar. Chili kan uteslutas om man vill ha en mild gucacamole.
Sallad med kyckling, melon och citrondressing
Sallad med kyckling, melon och citrondressing. En fräsch sallad som passar till förrätt, lunch eller lätt middag.
Servera gärna med ett gott knaprigt bröd till.
Annat gott i salladen är kokta kalla pastaskruvar, kokta linser, kokta svarta bönor, skivad rödlök, tärnad paprika, finriven morot, finriven zucchini med mera.
Desto finare kyckling och andra ingredienser desto godare blir det. Godast är fina majskycklingbröst.
Juice med broccoli och morot
Juice med broccoli och morot med råsaftcentrifug. Morötter ger lagom sötma och gurka ger extra juice till broccolin.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook