Rågbröd eller filmjölkslimpa

Snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa samt bikarbonat. Full med fibrer och nyttigheter som vetekross och pumpafrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.

Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bikarbonat eller bakpulver. Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk. Tar du annan degvätska som ej är syrlig så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra och kan bakas utan extra syrligheter tillsatta - ex. om du bakar scones. Eftersom bakpulver är bikarbonat som spätts med syra så får du ta dubbelt så mycket bakpulver som bikarbonat. När man tillsätter vatten och reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

2 rågbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 9 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vetekross
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat eller 8 tsk bakpulver
  • Kryddning: 3 tsk brödkryddor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt.
  4. Blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
  5. Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
  6. Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer