Fiskterrine med saffranssås

Introduktion och förberedelse

Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt som passar till huvudrätt och middag men också som förrätt eller på buffé.

Portionsberäkning

Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna på 1,5-liter passar till 8 portioner.

Kan förberedas

  • Fiskterrinen går utmärkt att laga 1-2 dagar innan och ha i kylen.
  • Kan serveras kall med varm sås som här eller en kall sås ex. romsås och kokt potatis - samma tillbehör.
  • Den går också att frysa in och servera senare som en förrätt osv.

Val av fisk

Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.

Varianter

Du kan även ta i skaldjur i smeten för en skaldjursterrine.

Vintips

Till fiskterrinen med saffranssåsen passar ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej ekfatslagrad Chardonnay.

En tallrik fiskterrine i skivor med gul saffranssås, kokt Amandine delikatesspotatis, citronklyfta, babyspenat och cocktailtomater garnerad med hackad gräslök och rödlök.
En tallrik fiskterrine i skivor med gul saffranssås, kokt Amandine delikatesspotatis, citronklyfta, babyspenat och cocktailtomater garnerad med hackad gräslök och rödlök.

8 portioner fiskterrine med saffranssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk
  • 200 gram laxfilé utan skinn och ben
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • SAFFRANSSÅS: 2 msk finhackad gul lök, rödlök eller 2 schalottenlök
  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl fiskbuljong eller vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 pkt saffran
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk citronsaft
  • 2,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 3 msk hackad gräslök
  • TILLBEHÖR: 16 fina små potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater

Tillagning

  1. FISKTERRINE: Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
  5. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  6. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
  7. Tillsätt grädde lite i taget.
  8. Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  9. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  10. Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  11. Laga under tiden saffransåsen nedan och koka potatis.
  12. Ta ut fiskterrinen och låt fiskterrinen svalna något innan servering. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  13. SAFFRANSSÅS: Skala och hacka löken.
  14. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  15. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  16. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
  17. Servera fiskterrinen i skivor med saffranssåsen, kokt potatis samt grönsallad och några halverade coctailtomater.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-05