Baklava

Baklava är kakor av yufkadeg eller filodeg - en tunn deg som varvas med nötmassa och smör. Sedan bakas baklavan och öses med sockerlag.

Sött och gott som till the eller kaffe som fika eller efter maten. Får du ej tag på yufkadeg så ta filodeg. Baklava är vanlig i Turkiet och hela mellanöstern och tros ha skapats av assyrierna redan på 700-talet f.Kr.

Här till ett djupt ugnsbleck på 35x30 cm. Istället för strösocker i sockerlagen kan du ta honung. Om man vill kan man smaksätta fyllningen en tsk mald kardemumma eller nejlika. Sockerlagen kan smaksättas med någon tsk rosenvatten eller apelsinblom.

30 portioner baklava

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 gram yufkadeg eller filodeg
  • 250 gram smält smör
  • 4 msk raps- eller solrosolja
  • 100 gram valnötter
  • 200 gram mandel
  • 100 gram pistagenötter utan skal
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk socker
  • Sockerlag till indränkning: 4 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 0,5 dl citronsaft
  • Garnering: 1 dl finhackade eller mixade skalade nötter av valfri sort förslagsvis pistagenötter

Tillagning

  1. Kör nötter, socker och kanel i en mixer eller matberedare till en jämn röra.
  2. Smält smör och blanda med oljan.
  3. Pensla en djup ugnsform eller långpanna med smör och oljeblandningen.
  4. Lägg tre blad youfkadeg eller filoblad i botten och varva dem med penslat smält smör.
  5. Bred ut hälften av nöt blandningen på arken.
  6. Varva ytterligare tre ark med smör.
  7. Bred ut ett lager med resten av nötblandningen och avsluta med fem ark varvade med penslat smör.
  8. Pensla ordentligt med smör på toppen.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Skär ut små portionsbitar i rutor eller små trianglar med en vass kniv innan du gräddar baklavan. Det blir enklare att skära i baklavan om du ställer baklavan svalt en stund ca en timme innan.
  11. Stänk några droppar vatten över baklavan.
  12. Grädda baklavan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Baklavan ska vara vackert gyllenbrun.
  13. Medan baklavan gräddas gör du sockerlagen: koka vatten med sockret och rör så att sockret löser sig. Tillsätt citronsaften.
  14. Koka sockerlagen i 5 minuter.
  15. När baklavan har bakats klart skedar du varm sockerlag över och ner mellan baklavabitarna i formen. Låt baklavan stå och dra åt sig sockerlagen och svalna av.
  16. Skala, finhacka eller mixa nötterna och strö dem över baklavan. Gärna en liten hög på varje bit. Nu kan du skära ut bitarna och servera dem.
  17. Baklavan är så söt att den håller sig minst en vecka i rumsvärme.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer