Servettvikning servettbrytning Tuppkammen

p>Lär dig vika servetter. När man viker servetter kallas det bryta servetter. Oftast är det fina linneservetter och dukningar till finare middagar det handlar om. Här är en vikning som kallas Tuppkammen.

Servettvikning Tuppkammen Tuppkammen är en gammal klassisk servettvikning för finare middagar.

Det finns såklart massor med olika servettbrytningar. Bara fantasin sätter gränser såklart. Tänk på att servettbrytningen ska passa ihop med resten av middagen också. Tuppkammen är en rätt avancerad servettvikning som passar till bröllop och finare middagar.

Linneservetten ska vara runt 50x50 cm. Servetten ska vara manglad. Ett tips är att öva servettvikningen först med en större pappersservett. Då kan du märka servetten i varje hörn och i mitten så går det lite lättare.

Tuppkammen Servettvikning:

Figur 1: Vik servetten i fyra delar.
Figur 2: Vik tillbaka hörn B mot O.
Figur 3: Vecka hela snibben.
Figur 4: Vik ned hörn D och vecka även hela denna snibb.
Figur 5. Böj servetten bakåt vid den smalaste delen av vecken.
Figur 6: Stoppa in hörn A-C samt O i varandra på baksidan av servetten och ställ den upp.

Servettvikning

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer