Halloncheesecake med kokos

Introduktion och förberedelse

Halloncheesecake toppad med hallongelé och kokos samt citronmeliss på en botten av Digestivekex.

Kokosflingor kan bytas mot kokosflakes.

En "no-bake" cheesecake

Till denna cheesecake behövs ingen ugn utan den rörs ihop kall med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin som får stelna i kylen.

12 bitar halloncheesecake med kokos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 35 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 200 gram Digestivekex
  • 200 gram färska hallon
  • 5 gelatinblad
  • 500 g naturell Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 0,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 1,75 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • 5 blad gelatin till gelé på toppen
  • 1,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 2 msk socker
  • Garnering: 1 dl kokosflingor
  • 12 några blad färsk citronmeliss eller färsk mynta
  • 100 gram färska hallon (valfritt)

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Hallonsaft: Koka upp och mosa ihop hallonen i en kastrull. Häll av saften i en sil och låt hallonsaften den svalna. Släng kärnorna.
  8. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med hallonsaften.
  13. Vispa ner gelatinsaften i fyllningen och bred ut i formen.
  14. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  15. Hallongelé: värm hallonsaften tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  16. Låt svalna till ca 40 grader och häll hallongelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  17. Strö över kokos i ett tunt jämnt lager över hallongelén.
  18. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  19. Garnera gärna med färska blad citronmeliss eller mynta samt ev. färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-30