Halloncheesecake

En god cheesecake smaksatt med hallon, toppad med hallongelé och med botten av Digestivekex som ej behöver bakas.
En kall cheesecake som lagas med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin.

12 bitar halloncheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 35 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 200 gram Digestivekex
  • 200 gram färska hallon
  • 5 gelatinblad
  • 500 g naturell Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 0,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 1,75 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • 5 blad gelatin till gelé på toppen
  • 1,5 dl kall silad saft från de mosade kokta hallonen ovan
  • 2 msk socker
  • Garnering: 1 dl kokos
  • 12 några blad färsk citronmeliss eller färsk mynta
  • 100 gram färska hallon (valfritt)

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Hallonsaft: Koka upp och mosa ihop hallonen i en kastrull. Häll av saften i en sil och låt hallonsaften den svalna. Släng kärnorna.
  8. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med hallonsaften.
  13. Vispa ner gelatinsaften i fyllningen och bred ut i formen.
  14. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  15. Hallongelé: värm hallonsaften tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  16. Låt svalna till ca 40 grader och häll hallongelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  17. Strö över kokos i ett tunt jämnt lager över hallongelén.
  18. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  19. Garnera gärna med färska blad citronmeliss eller mynta samt ev. färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer