Ceasarsallad med grillad kyckling

Ceasarsallad med grillad kyckling, ceasardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger.
En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.
Räkna 2-4 huvuden romansallad beroende på storlek till 4 portioner.
Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.

4 portioner ceasarsallad med kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram romansallad, plockad och sköljd
  • 6 skivor ljust surdegsbröd eller 3 ciabattas
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • 4 kycklingbröst, gärna med skinnet kvar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk gourmetsalt
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardellfiléer, finhackade
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. GRILLAD KYCKLING: Salta, peppra och gnid in kycklingen i olivolja och en nypa rosmarin.
  2. Grilla i en grillpanna eller i utomhusgrill, köttet ska ha en kärntemperatur på 68 grader. Räkna ca 15 minuter totalt.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna.
  4. Skär brödet i grova krutonger.
  5. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  6. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  7. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  8. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  9. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  10. Hacka sardellerna fint och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  11. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  12. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar, dela kycklingbrösten diagonalt och fördela dem samt krutongerna på toppen.
  13. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  14. Skölj samt halvera cocktailtomater och strö över dem.
  15. Strö över bacon, hyvlad eller riven parmesan och resten av dressingen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer