Kokt sej med äggsås

Kokt sej med äggsås och potatis. En ljus variant på bechamelsås med hackat kokt ägg är klassiskt till vit fisk.

4 portioner sej med äggsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400-600 gram sejfilé eller 4 portionsbitar à ca 100-150 gram
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten att koka fisken i
  • ÄGGSÅS: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 3 ägg
  • 4 msk hackad persilja, ca 20 gram persilja i ask
  • TILLBEHÖR: 800-1000 gram potatis
  • 400 gram morötter
  • 200 gram gröna ärtor
  • 1 msk smör till grönsakerna

Tillagning

  1. Tina fisken i kallt vatten om den är fryst.
  2. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  3. ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
  4. Smält smör i en tjockbottnad såskastrull.
  5. Rör ut mjölet i smöret.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt buljongtärning, salt och vitpeppar. Rör ut buljongen.
  8. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  9. Skölj persilja, plocka bort stjälkar och hacka den fint.
  10. Skala äggen och hacka dem.
  11. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  12. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  13. Skala och skär morötter i stavar samt koka i 10 minuter. Koka gröna ärtor i 3-4 minuter. Häll av och lägg i en skål med en klick smör på samt lite salt och peppar över.
  14. Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt salt. Skär sejen i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner fisken. Koka upp och låt sedan sjuda i 1 minut. Vänd fisken försiktigt och ta från värmen samt låt stå i 5 minuter.
  15. Späd såsen med ca 1 dl av kokvattnet från fisken.
  16. Ta upp sejen och servera den med äggsåsen, kokt potatis, ärtor och morötter . Kan garneras med persilja.
Smör, salt, vitpeppar, mjölk, vetemjöl, fiskbuljong, hackad persilja samt hårdkokt ägg till såsen. Vidare filéer av sej samt potatis, morötter och ärtor som tillbehör.
Smör, salt, vitpeppar, mjölk, vetemjöl, fiskbuljong, hackad persilja samt hårdkokt ägg till såsen. Vidare filéer av sej samt potatis, morötter och ärtor som tillbehör.
Bechamelsås - vit sås - samt hackad kokt ägg och finhackad kruspersilja.
Bechamelsås - vit sås - samt hackad kokt ägg och finhackad kruspersilja.
Ägg och persilja blandas ner i såsen.
Ägg och persilja blandas ner i såsen.
Fisken serverade jag förutom äggsåsen med kokt potatis och kokta morötter samt ärtor med en klick smör på.
Fisken serverade jag förutom äggsåsen med kokt potatis och kokta morötter samt ärtor med en klick smör på.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för sej kan du använda torsk, alaska pollock eller kolja.
  • Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
  • Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja.
  • Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 367 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28