Yaki Ika grillad bläckfisk

Yaki Ika grillad eller halstrad bläckfisk med japansk majonnäs och ponzu citrussoja.

Bläckfisken lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

4 portioner Yaki Ika grillad bläckfisk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram bläckfisk, tioarmad
  • 1 tsk neutral matolja
  • 1 dl ponzu, citrussoja
  • 1 dl japansk majonnäs, Kewpie eller Babymayo

Tillagning

  1. Har du köpt en hel bläckfisk så skär du först av fenorna. Klipp eller skär upp den tubformade kroppen. Ta bort innanmätet. Ta bort "ryggben" samt hårda delar. Klipp bort näbben och klipp eller skär loss tentaklerna/armarna. Skrapa bort det mesta från insidan men lämna den färgade utsidan.
  2. Torka bläckfisken torr med lite hushållspapper.
  3. Skär bläckfisken i grova stora bitar.
  4. Pensla den med lite olja.
  5. Värm en stekpanna i gjutjärn eller grillpanna tills den är mycket het. Eller tänd utegrill.
  6. Bläckfisken ska stekas eller grillas på så hög värme du kan och bli halstrad samt får färg. På restaurang gör man detta direkt på en stekhäll eller hög hetta över grill. Hemma kan du ta en stekpanna som tål hög värme ex. gjutjärnspanna eller grillpanna. Eller grilla på utegrill på galler, bakstål eller liknande.
  7. Grilla eller halstra bläckfisken några bitar i taget med utsidan först i ca 1 minut. Tryck ner bitarna och platta ut dem med en stekspade eller undersidan av en kastrulle eller panna då de kryllar upp sig när de blir varma. Vänd dem och grilla några sekunder till.
  8. Grilla även armarna på samma vis någon minut.
  9. Lägg över på en skärbräda.
  10. Skär i strimlor lagom att äta med pinnar i 1-2 tuggor.
  11. Servera bläckfisken på små skärbrädor, på assietter, skålar, fat eller tallrikar. Skeda över ponzu citrussoja.
  12. Servera med små skålar av japansk majonnäs Kewpie eller Babymayo att dippa bläckfiskbitarna i vid sidan.
En bit tioarmad bläckfisk som man sedan klipper eller skär i bitar.
En bit tioarmad bläckfisk som man sedan klipper eller skär i bitar.
Rensa och skär eller klipp bläckfisken i stora bitar och ta bort fula delar.
Rensa och skär eller klipp bläckfisken i stora bitar och ta bort fula delar.
Bläckfiskbitarna halstras i en mycket het gjutjärnspanna eller grillas i grillpanna eller på utegrill.
Bläckfiskbitarna halstras i en mycket het gjutjärnspanna eller grillas i grillpanna eller på utegrill.
Bläckfisken skärs i bitar lagom att äta med pinnar och dippa i majonnäs till servering.
Bläckfisken skärs i bitar lagom att äta med pinnar och dippa i majonnäs till servering.

Serveringsförslag

Tips

  • Japanska ingredienser som ponzu - soja med citrus och japansk majonnäs Kewpie eller Babymayo kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.
  • Köper du en hel bläckfisk så kan man frysa in bitar man ej använder.

Val av bläckfisk

  • Köp tioarmad bläckfisk Ommatostrephes sagittatus. Den har en tubformad kroppa med färgat mönstrat yttre, näbb, vingar och 10 fångstarmar varav två är längre. Finns i välsorterade fiskdiskar och behöver oftast beställas.
  • Det finns även fryst hel eller tuber av liten bläckfisk - squid som går att laga med - finns ofta i välsorterade asiatiska butiker.
  • Åttarmad bläckfisk har jag ej provat att laga med men det kan säkert bli gott på samma vis.

Yaki Ika bläckfisk
Yaki Ika bläckfisk

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-14

Tillbehör och liknande: