Vitkålssoppa med frikadeller

Introduktion och förberedelse

Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost.

Serveringsförslag

  • Soppan passar till lunch eller middag.
  • Servera gärna med bröd till som förslagsvis hårt ljust tunnbröd, spisbröd eller knäckebröd. Rosta gärna knäckebrödet på lägsta värme i brödrosten utan att bränna det och låt sedan svalna så blir det som nybakt.
  • Fler förslag är surdegsbröd eller brytbröd.
  • Servera brödet med smör och ost som Västerbotten, Klosterost, Grevé, Jarlsberg, Prästost eller liknande. Eller med färskost.
  • En annan god variant är att göra varma mackor eller ostgratinerade breadsticks till soppan.
  • Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en äppelpaj eller pannkakor.

Tips

  • Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå någon dag i kylen och få fylligare smak.
  • Soppan går snabbt att laga på sommarkål. Då tar den ca 30 minuter.
  • Vinterkål bör kokas längre ca 1-1,5 timmar. Räkna ca 0,5 huvud sommarkål eller vinterkål.

Varianter

  • Soppan kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
  • Man kan ha i en skvätt grädde (ca 1 dl) på slutet för en krämigare soppa.
  • Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten Får i kål.
  • Slantad korv av valfri sort som ex chorizo, råkorv, salsiccia eller fläskkorv är andra goda tips man kan ha i soppan istället för frikadeller.

Vegetarisk variant

Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor; bullar på sojaprotein, formbar vegofärs, vegobullar eller quornbullar eller annat vegetarisk alternativ.

4 portioner vitkålssoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 750 gram vitkål, sommarkål eller vinterkål
  • 2 msk smör
  • 1,25 l vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 2 tsk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 msk ljus sirap
  • FRIKADELLER: 200 gram blandfärs
  • 2 msk skorpmjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj kålen, dela den och skär i 2x2 cm bitar eller strimla den.
  2. Sätt en stekpanna på hög värme och bryn kålen några minuter i omgångar. Tillsätt sirap lite i taget under tiden. Lägg över kålen i en kastrull. Du kan också göra soppan i en stekgryta.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärning samt kryddpepparkorn.
  4. Salta och peppra.
  5. Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter om du använder sommarkål och 1-1,5 timmar om du gjort soppan på vinterkål.
  6. FRIKADELLER: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
  7. Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
  8. Forma frikadeller likt köttbullar och lägg på en tallrik.
  9. Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter. Gärna med lock över.
  10. Vitkålssoppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.7 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-03