Stekt ryggbiff med kantarellsås
Stekt ryggbiff med kappa serverad med kantarellsås.
Köp gärna svenskt kött. Jag köpte svensk ryggbiff med kappa på. Och så gjorde jag sås på kantareller jag plockat. Vidare klyftpotatis på hemodlad potatis och sallad med hemodlade tomater.
Tillagning
- Ta fram köttet så att det blir rumsvarmt. Förbered klyftpotatis eller det tillbehör du vill ha till.
- KANTARELLSÅS: Dela stora kantareller. Lägg kantarellerna i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem några i taget - rensa från grus och smuts - till ett durkslag du satt över en bunke.
- Fräs kantarellerna i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då. När de börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud är de klara att lagas till sås. Salta och peppra.
- Tillsätt smör samt stek på medelvärme några minuter till.
- Häll på hälften av grädden samt en halv buljongtärning. Rör om och vispa ut buljongen.
- Tillsätt sedan hälften av vattnet och koka upp. Strö över maizenaredning och rör om. Koka upp. Tillsätt resterande grädde och låt såsen koka ihop någon minut. Späd med vatten och koka ihop till önskad tjocklek.
- Smaka av kantarellsåsen med salt och svart- eller vitpeppar samt lite ljus soja eller några droppar kinesisk soja. OBS ta lite i taget och smaka av efter hand. Strö över hackad persilja vid servering om du önskar.
- Förbered grönsallad eller valfri sallad.
- DAGS ATT STEKA: Värm en stor stekpanna. Salta och peppra köttet. Lägg i smör och låt bli gyllenbrunt samt sluta bubbla - akta så det ej bränns.
- Stek ryggbiffarna på båda sidor så de får fin färg och blir brynta. Räkna mellan 1-2 minuter per sida. Låt vila några minuter innan servering. Se tips på stekgrader ovan.
- Servera ryggbiffen med kantarellsåsen och de tillbehör du önskar som förslagsvis klyftpotatis och grönsallad.
- Garnera eventuellt med några blad bladpersilja.
- Lite flingsalt och en kvarn med svartpeppar kan man ha på bordet för de som vill krydda lite extra.
Serveringsförslag
- Jag hade klyftpotatis till samt en grönsallad med tomater. Du kan välja tillbehör efter tycke.
- Några andra potatistillbehör som passar till är Hasselbackspotatis, råstekt skivad potatis, potatistimbal, smashad potatis eller kokt potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.
Varianter
- Ryggbiffen kan även grillas på utegrill.
- Ryggbiff kan bytas mot annat mört nötkött som rostas, entrecote eller oxfilé. Eller viltkött som älgfilé. Vidare blir det gott med fläskfilé, kotlettrad, fläskkarré, kycklingfilé, quornfilé eller laxfilé.
- Istället för färska kantareller kan du laga såsen med frysta eller stekta förvällda kantareller, kantareller på burk eller annan svamp som trattkantareller, Karljohansvamp, champinjoner eller blanda.
Stekgrader och tillagningstider för ryggbiff med eller utan kappa
Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.
Stekgrad | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C | 1 minut per sida | 2 minuter per sida |
Medium, rosa 60 °C | 1,5 minuter per sida | 3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65-70 °C | 3 minuter per sida | 4 minuter per sida |
Vintips
Ett rött fruktigt vin passar till ryggbiffen och kantarellsåsen. Några förslag är Italienskt rött vin som Valpolicella, Chianti eller Barolo; eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir.
Uppskattat näringsvärde per portion: 533 kcal