Stekt ryggbiff med kantarellsås

Stekt ryggbiff med kappa serverad med kantarellsås.

Köp gärna svenskt kött. Jag köpte svensk ryggbiff med kappa på. Och så gjorde jag sås på kantareller jag plockat. Vidare klyftpotatis på hemodlad potatis och sallad med hemodlade tomater.

4 portioner ryggbiff med kantarellsås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar, ca 600 gram ryggbiff utan kappa eller 800-900 gram med kappa
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • KANTARELLSÅS: 1 liter färska kantareller, ca 250 gram
  • 25 gram smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk ljus soja japansk soja typ Kikkoman eller 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1/2 hackad bladpersilja till garnering (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 4 portioner klyftpotatis
  • 4 portioner grönsallad; förslagsvis en påse grönsallad som bistrosallad, 3-4 tomater blandat med lite olivolja samt vinäger
  • 4 kvistar persilja att garnera med

Tillagning

  1. Ta fram köttet så att det blir rumsvarmt. Förbered klyftpotatis eller det tillbehör du vill ha till.
  2. KANTARELLSÅS: Dela stora kantareller. Lägg kantarellerna i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem några i taget - rensa från grus och smuts - till ett durkslag du satt över en bunke.
  3. Fräs kantarellerna i en torr panna ca 5 minuter så de tappar den mesta vätskan. Rör då och då. När de börjar ge ifrån sig ett knäppande ljud är de klara att lagas till sås. Salta och peppra.
  4. Tillsätt smör samt stek på medelvärme några minuter till.
  5. Häll på hälften av grädden samt en halv buljongtärning. Rör om och vispa ut buljongen.
  6. Tillsätt sedan hälften av vattnet och koka upp. Strö över maizenaredning och rör om. Koka upp. Tillsätt resterande grädde och låt såsen koka ihop någon minut. Späd med vatten och koka ihop till önskad tjocklek.
  7. Smaka av kantarellsåsen med salt och svart- eller vitpeppar samt lite ljus soja eller några droppar kinesisk soja. OBS ta lite i taget och smaka av efter hand. Strö över hackad persilja vid servering om du önskar.
  8. Förbered grönsallad eller valfri sallad.
  9. DAGS ATT STEKA: Värm en stor stekpanna. Salta och peppra köttet. Lägg i smör och låt bli gyllenbrunt samt sluta bubbla - akta så det ej bränns.
  10. Stek ryggbiffarna på båda sidor så de får fin färg och blir brynta. Räkna mellan 1-2 minuter per sida. Låt vila några minuter innan servering. Se tips på stekgrader ovan.
  11. Servera ryggbiffen med kantarellsåsen och de tillbehör du önskar som förslagsvis klyftpotatis och grönsallad.
  12. Garnera eventuellt med några blad bladpersilja.
  13. Lite flingsalt och en kvarn med svartpeppar kan man ha på bordet för de som vill krydda lite extra.
Ingredienser till kantarellsåsen
Ingredienser till kantarellsås är förutom gula kantareller smör, salt, peppar, grädde, vatten, buljongtärning, ljus soja samt ljus maizenaredning. Vidare lite persilja att garnera med.
Kantarellsås tillagad direkt i en stekpanna
Kantarellsåsen kan du laga direkt i en panna med höga kanter.
Kantarellsåsen i skål garnerad med persilja
Kantarellsåsen av färska gula kantareller passar utmärkt till ryggbiff.

Serveringsförslag

Varianter

  • Ryggbiffen kan även grillas på utegrill.
  • Ryggbiff kan bytas mot annat mört nötkött som rostas, entrecote eller oxfilé. Eller viltkött som älgfilé. Vidare blir det gott med fläskfilé, kotlettrad, fläskkarré, kycklingfilé, quornfilé eller laxfilé.
  • Istället för färska kantareller kan du laga såsen med frysta eller stekta förvällda kantareller, kantareller på burk eller annan svamp som trattkantareller, Karljohansvamp, champinjoner eller blanda.

Stekgrader och tillagningstider för ryggbiff med eller utan kappa

Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.

Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C 1 minut per sida 2 minuter per sida
Medium, rosa 60 °C 1,5 minuter per sida 3 minuter per sida
Well done, välstekt 65-70 °C 3 minuter per sida 4 minuter per sida

Vintips

Ett rött fruktigt vin passar till ryggbiffen och kantarellsåsen. Några förslag är Italienskt rött vin som Valpolicella, Chianti eller Barolo; eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir.

Ryggbiffen på tallrik med sås och tillbehör.
Ryggbiffen kan även grillas istället för stekas som ovan. Jag hade klyftpotatis samt en sallad till förutom kantarellsåsen.

E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 533 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande: