Sötpotatisgryta med halloumi

Introduktion och förberedelse

Sötpotatisgryta med halloumi är en slags sötpotatiscurry med smakrik kokos- och currysås med tomat, koriander och kryddor.

Jag smaksatte även grytan med lime, lök, vitlök, ingefära, chili och spiskummin.

Serveringsförslag

Varianter

  • Uteslut halloumi och ta gärna sojaprotein eller någon mer grönsak för vegan variant.
  • Extra grönsaker som passar i är zucchini, cocktailtomater, aubergine, blomkål, broccoli, gröna bönor, vaxbönor, vitkål, spetskål, morot med mera.
  • Kryddorna spiskummin och mald koriander kan bytas mot samma mängd garam masala eller köpt eller hemgjord curry. Eller laga grunden med egen currypasta istället för lök, vitlök osv.
  • Istället för chiliflakes kan du ta önskad sort och mängd färsk chili.
  • Halloumi kan bytas mot indisk ost paneer ost, fisk, kyckling eller liknande.
  • Lime kan bytas mot 2 msk tamarindpasta som smaksättning.
  • Olja kan bytas mot smör eller ghee.
  • Hackad fryst koriander kan bytas mot ca 1/2 dl hackad färsk koriander.

Tips

  • Det finns färdig fryst hackad koriander som jag använde. Det finns även fryst hackad lök, ingefära och vitlök om du vill förenkla tillagningen.
  • Du kan förbereda grytan dagen innan - den blir bara godare om den får stå. Späd ev. med lite vatten vid uppvärmning.

Grytan är god med basmatiris till.
Grytan är god med basmatiris till.

4 portioner sötpotatisgryta med halloumi

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök, 100 gram
  • 1 klyfta vitlök
  • 20 gram färsk ingefära
  • 4 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 600 gram sötpotatis, oskalad
  • 1 dl krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk, 1 burk
  • 2 dl vatten
  • 200 gram halloumi
  • 2 msk hackad fryst koriander
  • 1 msk pressad lime
  • 4 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, vitlök samt ingefära. Lägg i en panna med 3 msk olja. Använd förslagsvis en panna med höga kanter, stekgryta eller kastrull med tjock botten.
  2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära några minuter utan att ta färg.
  3. Tillsätt mald koriander, spiskummin, gurkmeja samt chiliflakes samt fräs några minuter till.
  4. Tillsätt krossade tomater och fräs någon minut till.
  5. Skala och tärna sötpotatisen i grova bitar ca 2x2 cm.
  6. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk samt vatten. Rör om. Koka på låg värme i 15 minuter under lock.
  7. Börja koka ris om du vill ha det till.
  8. Skär halloumi i tärningar ca 1,5x1,5 cm.
  9. Bryn halloumin i 1 msk olja runt om så den får färg i en stekpanna.
  10. Sätt halloumin åt sidan till servering.
  11. Tillsätt pressad lime och hackad koriander.
  12. Smaka av grytan med salt och peppar.
  13. Toppa med halloumin till servering.
  14. Gott med basmatiris. Fler förslag på tillbehör hittar du ovan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-08

Tillbehör och liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...