Soltorkad svamp

Introduktion och förberedelse

Torka svampen i solen så blir de hållbara och får massor med D-vitamin.

När svampen får UV-strålar på sig så skapar den D2-vitamin och blir därmed full av detta vitamin vilket är bra för oss så vi kan ta upp bla kalcium. Källa.

Vilka svampar passar att torka?

Du kan torka trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp, Karl-Johanssvamp och champinjoner med flera matsvampar.

Bland de godaste är trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp och Karl-Johan.

Gula kantareller går inte så bra att torka tycker jag då de kan bli beska.

Vad kan man ha svampen till?

  • Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami).
  • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också.
  • Eller stek/fräsa med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
  • Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten. Även läggas i blöt någon halvtimme eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter.

Förvaring

Soltorkad svamp håller sig flera år i en lufttät burk.

Förvaras i rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 - 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.

Du behöver

Du behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål, galler galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ eller myggnät spända i en tram.

1 liter lufttorkad svamp

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar

Ingredienser

  • 3 liter svamp som trattisar, Karl-johan, kantareller eller champinjoner

Tillagning

  1. Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna. Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel. Har du späda fina svampar kan du nu torka dem. Lite större och smutsigare svampar brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull. Lägg svampen i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke. Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts. Dela svampen i grova bitar för hand eller med kniv. Låt rinna av väl. Torka lite lätt på med hushållspapper när du lägger upp dem för torkning.
  2. Lägg ut på galler ex. ugnsgaller eller galler från kyl/frys eller myggnät spända i en träram och hushållspapper. Torka i solen 34 dagar tills de är torra. Ta in dem över natten.
  3. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock.
  4. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Lägg ev. i lite vatten att svälla upp någon timme innan. Eller smula direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande. Kan även stekas i smör eller olja, lite vitlök samt några msk vatten.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-08