Saffranssockerkaka med glöggmarinerade russin och mandel

Introduktion och förberedelse

Saffranssockerkaka är en saftig variant på sockerkaka med smak och färg av saffran, glöggmarinade russin samt mandel.

Serveringsförslag

  • Passar till Lucia, advenskaka samt julkaka.
  • En utmärkt saffranskaka till glöggen.

Varianter

  • Byt alkoholfri glögg mot glögg med alkohol, starkvin som marsala, vin santo, madeira, söt sherry, commanderia eller liknande.
  • Byt mandel mot andra nötter som valnötter eller blanda.
  • Tillsätt annan torkad frukt som hackade fikon, aprikoser, tranbär eller korinter.
  • Kanderat apelsinskal passar också i.
  • Vill du ha mer färg så kan du tillsätta grovt hackade gröna och röda cocktailbär.
  • Bröa formen med kokos istället för ströbröd.
  • Vill du ha mer saffranssmak kan du dubblera mängden saffran.

16 bitar saffranssockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 msk russin
  • 5 msk alkoholfri glögg eller valfri glögg
  • 0,5 gram saffran
  • 1 dl hackad mandel
  • 4 ägg M/L
  • 2 dl socker
  • 60 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk smör
  • 3 msk ströbröd

Tillagning

  1. Lägg russin i en skål med glöggen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Stöt saffran i en mortel eller skål med 2 msk av sockret.
  4. Hacka mandlarna grovt.
  5. Separera äggen. Lägg äggulor i en bunke och äggvitor i en bunke.
  6. Tillsätt ca 3 msk av sockret till äggvitorna och resten av sockret till äggulorna.
  7. Vispa äggulorna och sockret till ett skum några minuter.
  8. Smält smör i mikron eller kastrull.
  9. Tillsätt saffran, hackade mandlar samt russinen med glöggen. Rör om.
  10. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
  11. Blanda vetemjöl med potatismjöl i en bunke.
  12. Sikta i vetemjölsblandningen till äggen och rör till en jämn smet.
  13. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  14. Vänd försiktigt i äggvitorna i smeten.
  15. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag tog en avlång brödform på två liter.
  16. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter till fin färg.
  17. Ta ut och låt svalna i formen.
  18. Stjälp upp kakan och skär i ca 2 cm breda skivor till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-12

Tillbehör och liknande: