Saffransbullar

Introduktion och förberedelse

Gula och goda saffransbullar bakade med smör och med vaniljfyllning av vaniljsocker, smör och strösocker.

Serveringsförslag

Passar till fika, advent, lucia och julbak.

Garnering

  • På slutet när bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr.
  • Kan även garneras med flagad mandel.

Varianter

  • Istället för vanilj kan du fylla saffransbullar med kanel; eller mandelmassa som dessa mandelmassebullar; eller bred ut äppelmos tillsammans med smöret; eller fyll med vaniljkräm.
  • Bullarna kan även bakas som saffranslängder, snurror eller knutar.
  • Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.

Som längder

Av degen kan du också baka två klippta saffranslängder. Följ receptet nedan och rulla ihop två fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Platta till något med handflatan. Jäs under bakduk 40 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Saffransknutar eller saffranssnurror

Istället för att rulla ihop degen nedan till en rulle så viker du den dubbel på längden. Tryck ihop degen lätt. Skär i 3 cm breda remsor. Dela och skär remsorna i mitten men låt de sitta ihop i övre delen likt byxben. Ta i övre änden och snurra/sno ihop degen till en knut.

Tips

Receptet kan dubbleras om du vill baka en större sats på 40 bullar.

20 saffransbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst, för söta degar, 1/2 paket
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 75 gram smör
  • 1 pkt saffran; 0,5 gram
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl + 0,5 dl till utbakning
  • FYLLNING: 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gram smör, mjukt
  • 0,75 dl strösocker
  • PENSLING: 1/2 ägg
  • GARNERING: 2 msk pärlsocker

Tillagning

  1. Ta fram smör till fyllningen så det blir mjukt till senare. Alternativ är att mikra det mjukt försiktigt utan att det smälter.
  2. DEG: Smält smöret som ska vara till degen i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölken till smöret och värm till 37 grader - fingervarmt.
  4. Mortla saffran med 1 msk socker (valfritt). Tillsätt saffran till smör- och mjölkblandningen. Rör runt.
  5. Smula sönder jästen i en stor bunke.
  6. Tillsätt 1 dl av mjölk- och smörblandningen till jästen och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan. Rör runt.
  7. Tillsätt socker, salt och 7 dl mjöl. Späd med några dl mjöl tills du har en smidig deg som precis släpper från kanterna på bunken.
  8. Knåda till en smidig deg för hand eller i maskin i 5 minuter.
  9. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel på ca 45x30 cm.
  12. FYLLNING: Rör ihop smöret till fyllningen med vaniljsocker och strösocker. Bred på hälften i ett jämnt lager.
  13. Rulla ihop degen från långsidan likt en rulltårta.
  14. Märk ut och skär i 10 stycken bitar med en kniv eller degskrapa. Platta till något med handflatan och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  15. Upprepa med nästa degbit.
  16. Låt bullarna jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft.
  18. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker.
  19. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18