Rönnbärsketchup

Introduktion och förberedelse

Gör en god ketchup på rönnbär smaksatt med rårörsocker, lök, vitlök, äppelcidervinäger, timjan och sellerisalt.

Serveringsförslag

Rönnbärsketchupen passar som vanlig ketchup till korv, burgare, som sås, grillmarinad eller att blanda med crème fraiche till en kall sås.

Varianter

  • Vill du ha en hetare chiliketchup kan du tillsätta 1 röd spansk chili eller valfri mängd valfri chili när du kokar ihop ketchupen.
  • Sellerisalt är valfritt att ha i. Kan bytas mot örtsalt eller örtagårdskrydda.
  • Rårörsocker kan bytas mot vanligt strösocker.
  • Äppelcidervinäger kan bytas mot annan vinäger som balsamvinäger, röd, vit eller risvinäger.

Tips

Jag använde Werners sellerisalt vilket finns på nätet eller i välsorterade butiker.

Förberedelse

Plocka fina mogna rönnbär och rensa samt skölj dem. Frys in minst över natten. De håller några månader i frysen. Ta fram och tina tills du ska göra ketchupen.

Hållbarhet

Håller i kylen upp till en månad. Vill du ha en extra hållbar ketchup kan du tillsätta och rör ut 1/3 krm natriumbensoat innan du häller ketchupen på flaska.

Ketchup av rönnbär, lök och kryddor som timjan och selleri blir smakrik och god.
Ketchup av rönnbär, lök och kryddor som timjan och selleri blir smakrik och god.

3,5 dl rönnbärsketchup

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram frysta och tinade rönnbär, ca 4 dl
  • 1 liter vatten att koka upp rönnbären i
  • 1 stor gul lök, 200 gram
  • 3 klyftor vitlök
  • 1/2 msk färsk plockad timjan eller 1/2 tsk torkad timjan
  • 1,5 dl vatten till ketchupen
  • 2,75 dl rårörsocker
  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 tsk sellerisalt
  • 3-5 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Lägg ner rönnbären och koka upp. Häll av rönnbären i durkslag.
  2. Lägg tillbaks rönnbären i kastrullen.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök. Tillsätt till rönnbären.
  4. Plocka timjan om du har färsk timjan. Tillsätt timjan, 1,5 dl vatten, socker, vinäger och sellerisalt.
  5. Koka utan lock i 20 minuter. Rör då och då.
  6. Mixa med en stavmixer till en slät sås.
  7. Passera genom en stålsil - jag använde en chinoise.
  8. Smaka av med salt.
  9. Häll upp på ren 3,5 dl flaska och sätt på kork. Tips är att använda en tratt.
  10. Rönnbärsketchpen kan förvaras i kylen upp till en månad.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 43 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-03

Tillbehör och liknande recept: