Ramen med kyckling

Ramen med kyckling som får god smak av hemkokt buljong serverad med sojamarinerade ägg, majs, shiitake och grönsaker.
Ramen med kyckling som får god smak av hemkokt buljong serverad med sojamarinerade ägg, majs, shiitake och grönsaker.
Jag gjorde egna äggnudlar men det går bra med köpta japanska ramen eller sobanudlar.
Jag gjorde egna äggnudlar men det går bra med köpta japanska ramen eller sobanudlar.
Dashi är en japansk fiskbuljong du kan koka från grunden med kombu tång eller hon dashi pulver.
Dashi är en japansk fiskbuljong du kan koka från grunden med kombu tång eller hon dashi pulver. Förbered dagen innan.
Sojamarinerade ägg är gott till. Lägg i marinad minst 4 timmar innan servering - gärna dagen innan.
Sojamarinerade ägg är gott till. Lägg i marinad minst 4 timmar innan servering - gärna över natten.
Ingredienser till buljongen: tärnad färsk ingefära och vitlök, kycklingklubbor, soja, sake, matolja, vatten samt utanför bild socker.
Ingredienser till buljongen: tärnad färsk ingefära och vitlök, kycklingklubbor, soja, sake, matolja, vatten samt utanför bild socker.
Kycklingklubborna bryns runt om i olja.
Kycklingklubborna bryns runt om i olja.
Sedan tillsätts socker som steks tills det karamelliseras och sedan tillsätts vitlök och ingefära några sekunder.
Sedan tillsätts socker som steks tills det karamelliseras och sedan tillsätts vitlök och ingefära några sekunder.
Kyckling, ingefära och vitlök täcks med vatten och får koka 1,5 timmar under lock på låg värme.
Kyckling, ingefära och vitlök täcks med vatten och får koka 1,5 timmar under lock på låg värme.
Kycklingen tas upp och buljongen silas.
Kycklingen tas upp och buljongen silas. Låt kycklingen svalna.
Kycklingbuljongen kokas ner tills du har ca 1,5 liter kvar.
Kycklingbuljongen kokas ner tills du har ca 1,5 liter kvar.
Till kycklingbuljongen tillsätts dashi fiskbuljong, sake och soja. Koka upp.
Till kycklingbuljongen tillsätts dashi fiskbuljong, sake och soja. Koka upp.
Plocka köttet från kycklingklubborna. Blanda soja, socker och mirin i en skål till en marinad. Strimla salladslök.
Plocka köttet från kycklingklubborna. Blanda soja, socker och mirin i en skål till en marinad. Strimla salladslök.
Kycklingköttet smaksätts med en söt och salt sojamarinad samt toppas med salladslök och rostade sesamfrön.
Kycklingköttet smaksätts med en söt och salt sojamarinad samt toppas med salladslök och rostade sesamfrön.
Övriga ingredienser till 2 portioner soppa: majs, salladslök, shiitake, ramslök, kirskål, sojamarinerade ägg, chiliolja rayu, sesamfrön och kyckling.
Övriga ingredienser till 2 portioner soppa: majs, salladslök, shiitake, ramslök, kirskål, sojamarinerade ägg, chiliolja rayu, sesamfrön och kyckling. Utanför bild nudlar.
Kokta nudlar läggs i botten och bladgrönt, majs, ägg och svamp runt. Vidare kycklingkött på toppen samt salladslök, sesamfrön, sjögrässnacks och chiliolja.
Kokta nudlar läggs i botten och bladgrönt, majs, ägg och svamp runt. Vidare kycklingkött på toppen samt salladslök, sesamfrön, sjögrässnacks och chiliolja.

Introduktion och förberedelse

Ramen med kyckling med nudlar, shiitake, sojamarinerade ägg, majs, salladslök och bladgrönt.

Jag lagade soppan med brynta kycklingklubbor som kokas till en buljong med ingefära och vitlök.

Buljongen späs med dashi fiskbuljung, soja och sake samt serveras med bitar av kycklingköttet marinerat i lite soja, socker och sake; kokta ramen eller sobanudlar samt grönsaker.

Som grönsaker hade jag i shiitake svamp, majs, salladslök samt lite skandinaviskt inslag av kirskål och ramslök som kan ersättas med spenat.

Ramen finns i massor av varianter och detta är min variant på kycklingramen.

Serveringsförslag

  • Soppan passar som lunch eller middag.
  • Jag toppade min kycklingramen med rostade sesamfrön och sjögrässnacks till servering men det är valfritt.
  • Gillar du chili kan du vid servering droppa över några droppar chiliolja La yu eller rayu.

Framförhållning

Det blir mycket god soppa om du gör allt från grunden - räkna då med att börja förbereda en dag innan servering. Det är rätt många moment så jag har gett lite förslag på genvägar också.

  • Kycklingen ska helst kokas en dag innan för att få god smak men kan även kokas samma dag.
  • Koka gärna egen dashi någon dag innan.
  • Jag gjorde egna äggnudlar vilka blev mycket goda men det går bra med köpta ramen eller udon nudlar.
  • Vill du ha sojamarinerade ägg till så gör dem senast 4 timmar innan eller helst någon dag innan. Istället för sojamarinerade ägg kan man ta vanliga löskokta ägg.

Varianter

  • Du kan även laga soppan med kycklingfiléer stekta i olja och sedan skiva samt marinera i samma marinad. Använd då kycklingbuljong från buljongtärning eller hemgjord kycklingbuljong.
  • Soppan kan även lagas till flera med hel styckad kyckling - skär då ut filéerna innan samt stek dem separat, skiva och marinera dem i samma marinad till servering. Använd resten till kycklingbuljong och soppkött.
  • Istället för hemgjord dashi fiskbuljong kan den snabblagas av dashi pulver och vatten - 6 gram hon dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten.
  • Sake kan ersättas med vitt matlagningsvin.
  • Som grönsaker passar även babyspenat, bok-choy, matsvamp som skogschampinjon eller böngroddar.
  • Istället för kyckling kan du laga ramen med tempeh, sidfläsk eller miso och tofu.

Ramen är en slags japansk nudelsoppa. Jag gjorde en buljong av kycklingklubbor som även ger kycklingkött till soppan. Man kan även ta genvägar med köpt kycklingbuljong och dashipulver. Hemgjorda nudlar är överkurs men gott.
Ramen är en slags japansk nudelsoppa. Jag gjorde en buljong av kycklingklubbor som även ger kycklingkött till soppan. Man kan även ta genvägar med köpt kycklingbuljong och dashipulver. Hemgjorda nudlar är överkurs men gott.

4 portioner ramen med kyckling

  • Förberedelse: 1 dag 2 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • KYCKLING OCH BULJONG: 2 kycklingklubbor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk socker
  • 20 gram färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 liter vatten
  • 5 msk ljus japansk soja som Kikkoman eller Clearspring
  • 4 msk sake eller vitt matlagningsvin
  • 0,5 liter dashi fiskbuljong eller 0,5 liter vatten kokt med 6 gram Hon dashi pulver
  • ÖVRIGT: 4 portioner hemgjorda äggnudlar eller 250-300 gram köpta japanska ramen eller udon nudlar
  • 4 sojamarinerade ägg eller 4 löskokta ägg
  • 8 shiitake svampar, ca 30 gram eller skogschampinjon
  • 20 gram ramslök (valfritt)
  • 20 gram kirskål eller babyspenat
  • 1 salladslök
  • 150 gram majs, en burk
  • 4 msk sjögrässnacks (valfritt)
  • 4 tsk rostade sesamfrön (valfritt)
  • 8 droppar chiliolja Ra yu eller Layu (valfritt)
  • MARINAD TILL KYCKLINGEN: 6 msk ljus japansk soja
  • 2 tsk socker
  • 3 msk sake eller vitt matlagningsvin

Tillagning

  1. Förbered hemgjord dashi fiskbuljong samt sojamarinerade ägg om du önskar det. Dashi kan man även göra med 0,5 liter kokande vatten där du rör i 6 gram hon dashi pulver.
  2. Skala och tärna vitlök och ingefära.
  3. Bryn kycklingklubborna runt om i olja i en stekpanna.
  4. Tillsätt socker och stek runt om tills det är karamelliserat.
  5. Tillsätt ingefära och vitlök samt fräs några sekunder.
  6. Lägg över kycklingen i en stor kastrull tillsammans med ingefära och vitlök. Täck med vatten ca 2 liter.
  7. Koka på lite under medelvärme under lock i ca 1,5 timmar. Skumma med en slev.
  8. Ta av från värmen och låt svalna. Hit kan du förbereda och ha i kylen över natten.
  9. Ta upp kycklingen och lägg i en skål. Sila bort vitlök och ingefära. Plocka köttet benen och förvara i kylen.
  10. Koka ner buljongen på lite över medelvärme utan lock ca 1 timme tills det återstår ca 1,5 liter.
  11. Förbered egna äggnudlar om du önskar det. Eller använd köpta japanska ramen eller udon nudlar.
  12. Blanda en marinad av 6 msk ljus soja, 2 tsk socker och 3 msk mirin risvin. Rör ihop i en skål och rör tills sockret löst sig. Häll över kycklingen.
  13. Rosta sesamfrön i en torr het panna någon minut. Lägg över i en skål.
  14. Skölj och strimla salladslöken fint. Öppna och häll av majsen.
  15. Tillsätt soja, sake och dashi fiskbuljong till kycklingbuljongen. Koka upp och håll sjudande under lock.
  16. Rensa och dela svampar i två delar. Skölj och skär ramslök i grova bitar. Skölj och plocka blad av kirskål samt skiva grovt. Eller förbered andra grönsaker som spenat eller bok choy på liknande vis.
  17. Koka nudlar i vatten. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket. Lägg upp i djupa skålar.
  18. Tillsätt svamp och grönsaker som skivad ramslök och/eller kirskål till kycklingbuljongen och låt koka en minut.
  19. Fördela buljong över nudlarna så det nästan täcker. Fördela svamp, majs, ramslök och kirskål på nudlarna i varje skål i små högar.
  20. Skär äggen i halvor och fördela på nudlarna.
  21. Fördela kycklingen överst.
  22. Garnera med strimlad salladslök, rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt 2-3 droppar chiliolja.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-08

Tillbehör och liknande recept:

Laga Pho-soppa risnudelsoppa

Laga Pho-soppa - asiatisk risnudelsoppa. Pho-soppa är en klassisk asiatisk soppa med risnudlar, sting...