Potatisgratäng med svamp

Introduktion och förberedelse

En krämig potatisgratäng som får god smak av fräst svamp, vitlök, ost, grädde och palsternacka. 

Serveringsförslag

  • Potatisgratäng passar till det mesta som sås och tillbehör i ett.
  • På bilden serverade jag gratängen med stekt råkorv och en sallad. 

Tips

Överbliven potatisgratäng håller sig i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat.

Val av svamp

  • Jag hade i frästa skogschampinjoner men du kan ta valfri matsvamp i gratängen.
  • Flera förslag färsk svamp som champinjoner, ostronskivling, karljohan, kantareller, trattkantareller, fjällskivling med mera.
  • Eller någon dl torkad svamp som trattkantareller - lägg i blöt i fem minuter och häll av samt fräs som färsk svamp. 
  • Det finns även fryst tärnad svamp att köpa som blir god i gratängen. Svamp på burk går också bra. 

Varianter

  • Vill du ha en vegan potatisgratäng så kan du byta ut smör mot mjölkfritt margarin; grädde mot Oatly Imat eller sojagrädde; mjölk mot vegetabilisk mjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle eller annan vegan riven ost.
  • Palsternacka kan bytas mot mer potatis eller annan rotfrukt som morot, rotfrukt eller rotselleri. 

Gratängen är både potatistillbehör och sås i ett och passar till det mesta. Förslagsvis på enkelt vis med stekt råkorv och grönsallad.
Gratängen är både potatistillbehör och sås i ett och passar till det mesta. Servera förslagsvis på enkelt vis med stekt råkorv och grönsallad.

4 portioner potatisgratäng med svamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 dagar 2 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, gärna mjölig
  • 1 palsternacka, 100 gram
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl mjölk 3%
  • 3 dl grädde
  • 0,75 dl riven ost som Västerbotten, gratängost eller mozzarella
  • SVAMP: 250 gram färsk svamp som skogschampinjoner, vanliga champinjoner eller annan matsvamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och skiva svampen.
  3. Fräs svampen i en torr panna med salt och peppar tills den tappat vätska.
  4. Tillsätt smör samt timjan och fräs några minuter till. Sätt åt sidan.
  5. Skala och skiva potatisen tunt.
  6. Lägg den skivade potatisen i en stor smörad gratängform.
  7. Skala palsternackan och dela på längden samt skär i tunna skivor. Lägg med potatisen.
  8. Skala och hacka gul lök. Tillsätt till potatisen.
  9. Blanda i svampen, pressad vitlök, salt samt vitpeppar. Blanda runt och platta till något.
  10. Värm upp mjölk och grädde tills det sjuder i en kastrull och häll över potatisen.
  11. Grädda gratängen ca 30 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk. Sätt gärna en bakplåt över gratängen så bränns den ej på ytan innan den är klar.
  12. Strö över riven ost efter ca 30 minuter. Grädda i 10 minuter till fin färg högt i ugnen.
  13. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-11

Tillbehör och liknande recept: