Köttfärswok
Introduktion och förberedelse
En hyfsat lättlagad och mustig köttfärswok i kinesisk stil med wokgrönsaker, soja, vitlök, sesamolja, chilisås och svart bönpasta eller ostronsås.
Min variant på vardags-köttfärswok som är ett hopkok av kinesiskt och vad jag gillar.
Jag gillar att ha i svart bönpasta eller Black Bean Garlic Paste som den heter på burken. Min var från Lee Kum Kee. Den hittar du i välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker eller möjligtvis hos vanlig butik. Hittar du den inte så kan du ta mer vanlig kinesisk sojasås samt ostronsås efter smak.
Svart kinesisk vinäger finns också i asiatisk butik och kan bytas mot balsamvinäger eller risvinäger.
Serveringsförslag
Här garnerad med Sriracha mayo sås, rostad lök samt färsk koriander - det är dock valfritt.
Servera med kokt ris som jasminris, råris eller basmatiris. Jag tog basmatiris och blandade i några krm gurkmeja till servering - fint, gult och gott.
Varianter
- Riktigt lättlagat blir det med hackad fryst lök och vitlök (eller ta vitlökspulver), ingefära på pulver samt frysta wokgrönsaker.
- Det går såklart mycket bra att ersätta frysta grejer med färska - som färsk hackad lök, vitlök och ingefära; samt köpa och hacka en egen wokblandning av grönsaker som broccolibuketter; morot och kålrot i strimlor; strimlad färsk minimajs, gröna bönor, paprika, strimlad rödlök; palmhjärtan på burk; grovhackad vitkål; strimlad salladskål, böngroddar, purjolök osv.
- Har du torkad svamp som trattkantareller så ta i en dl sådana så får du jättegod smak.
- Man kan även steka ägg och strimla samt toppa woken med på slutet.
- Woken kan även lagas med färsk eller fryst sojafärs eller quornfärs för en vegetarisk wok.
Tillagning
- Fräs köttfärsen i oljan i en stor kastrull med tjock botten. Dela och hacka sönder den då och då.
- Börja koka ris om du vill ha det till.
- Tillsätt hackad lök samt vitlök samt fräs några minuter så att färsen får stekyta.
- Tillsätt sesamolja, ingefära, sojabönpasta eller kinesisk soja, ostronsås, vinäger, chilisås och koka ihop några minuter.
- Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter tills de är genomvarma.
- Tillsätt vatten och koka upp. Smaka med bönpasta, kinesisk soja, chilisås och salt.
- Red med maizenaredning till önskad tjocklek och koka upp.
- Servera köttfärswoken med ris eller valfria tillbehör. Gott är att ha het Sriracha mayo chilisås till, rostad lök samt grovt hackad färsk koriander till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal