Körsbärssorbet

Introduktion och förberedelse

Läskande och bärig körsbärssorbet på färska eller frysta körsbär, socker, citron och vit sirap.

Serveringsförslag

  • Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med chokladrån och myntablad.
  • Fler förslag är att toppa med färska körsbär och/eller andra bär som jordgubbar, hallon eller blåbär; mini-maränger, mandelbiscottis och citronmeliss.
  • Vidare kan sorbeten serveras i lyxiga mandelkorgar eller hemgjorda glassvåfflor.
  • Sorbeten passar även som tillbehör till paj, kompotter eller med andra glassar eller sorbeter. Förslagsvis som en av sorbeterna i detta förslag på dessert med tre sorbeter.

Tips

  • Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor vid servering.
  • Låt gärna sorbeten stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.

Varianter

  • Du kan göra sorbeten på frysta tinade eller färska urkärnade körsbär.
  • 1 droppe bittermandelolja kan man också ha i.

4 portioner körsbärssorbet, ca 8 dl

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

  • 400 gram körsbär, urkärnade
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl pressad citron, en halv stor citron
  • 1 msk vit sirap

Tillagning

  1. Tina frysta körsbär. Eller skölj, dela och kärna ur färska körsbär. Lägg i en bunke.
  2. Pressa ur saften ur en halv stor citron till 1/2 dl saft. Tillsätt till körsbären. .
  3. Tillsätt socker, vatten samt vit sirap. .
  4. Mixa med stavmixer några minuter tills körsbären är finfördelade.
  5. Låt stå 10 minuter så att allt socker löser sig. Rör då och då. .
  6. Kör sorbetsmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 45 minuter.
  7. Lägg över sorbeten i en plastburk på ca 1 liter. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Sorbeten kan även serveras direkt.
  8. Servera körsbärssorbeten med valfria tillbehör. Jag hade chokladrån samt myntablad på. Skopa upp sorbeten med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-02

Tillbehör och liknande recept: