Körsbärsglass

Introduktion och förberedelse

Gör egen körsbärsglass med grädde, ägg och körsbär. En krämig gräddglass med god smak samt fin färg av körsbär.

Serveringsförslag

  • Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med mandelbiscottis, chokladdekoration samt citronmeliss.
  • Fler förslag är att toppa med färska körsbär eller andra bär som jordgubbar, hallon eller blåbär; mini-maränger, chokladrån och myntablad.
  • Vidare kan glassen serveras i lyxiga mandelkorgar eller hemgjorda glassvåfflor.
  • Glassen passar även som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar eller sorbeter med mera.

Tips

  • Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor vid servering.
  • Låt gärna glassen stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.

Varianter

  • Du kan göra glassen på frysta tinade eller färska urkärnade körsbär.
  • Vaniljpulver är valfritt att ha i. Kan bytas mot 1/4 urskrapad vaniljstång.
  • 1 droppe bittermandelolja kan man också ha i.

Körsbärsglassen kan du servera på egen hand med mandelbiscotti, chokladdekor samt citronmeliss.
Körsbärsglassen kan du servera på egen hand med mandelbiscotti, chokladdekor samt citronmeliss.

4 portioner körsbärsglass, ca 8 dl

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 9 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl urkärnade körsbär
  • 1 blad gelatin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk honung
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor M/L
  • 1 krm vaniljpulver

Tillagning

  1. Tina frysta körsbär. Eller skölj, dela och kärna ur färska körsbär. Mixa eller hacka grovt eller lägg ett måttkanna och klipp sönder i bitar med sax.
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Blanda grädde samt honung i en kastrull.
  4. Värm under omrörning till 80 grader.
  5. Vispa ihop ägg, socker och vaniljpulver i en bunke.
  6. Tillsätt den heta grädden till äggen lite i taget under vispning.
  7. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm under omrörning till 90 grader tills smeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  8. Häll över i en bunke. Tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  9. Blanda i körsbären. Spara 1/2 dl till senare.
  10. Låt svalna helt.
  11. Ställ glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  12. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 40 minuter.
  13. Lägg över glassen i en plastburk på ca 1 liter. Lägg över den sista 1/2 dl körsbären och vänd ner dem i glassen. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Glassen kan även serveras direkt.
  14. Servera körsbärsglassen med valfria tillbehör. Jag hade mandelbiscottis, chokladdekor samt citronmeliss på. Skopa upp glassen med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 190 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-29

Tillbehör och liknande recept: