Koreanska böngroddar med chili, vitlök, soja och sesam
Introduktion och förberedelse
Koreanska böngroddar med chili, purjolök, vitlök, sesam och soja.
Groddade mungbönor blir riktigt goda med denna smaksättning. Nyttiga är de också.
Serveringsförslag
- Böngroddarna är ett gott tillbehör och sidorätt till asiatiska rätter.
- Jag hade dem till Koreanska revbensspjäll men de passar även till Bimbimbap - rispytt.
- Gott att kombinera med andra smårätter som Kimchi, chilipicklad gurka och sesammarinerad spenat.
Varianter
- Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
- Du kan steka eller woka böngroddarna.
- Du kan använda böngroddar från en burk eller 300 gram färska böngroddar.
- Du kan välja chili efter tycke ex. koreanskt chilipulver, vanligt chilipulver, cayenne, torkad krossad chili som chiliflakes eller färsk hackad chili.
- En enklare variant är att laga salta sesammarinerade böngroddar.
- Överkurs är att grodda egna mungbönor.
Tillagning
- BÖNGRODDAR PÅ BURK: Böngroddar på burk häller du bara av och kramar ur i durkslag.
- MED FÄRSKA BÖNGRODDAR: Skölj färska böngroddar med kallt vatten i durkslag. Koka upp en kastrull med 2 liter vatten. Koka böngroddarna 30 sekunder och häll sedan av i durkslag och låt rinna av.
- Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken fint.
- Fräs hackad purjolök en halv minut i en panna med höga kanter i matolja.
- Tillsätt vitlök och chili samt fräs 30 sekunder till utan att få färg.
- Tillsätt böngroddarna, sesamolja, soja och salt. Vänd runt någon minut så det blir varmt.
- Servera böngroddarna på fat eller skål samt strö över sesamfrön vid servering.
- Rosta gärna sesamfröna innan i en torr panna. De kan även krossas grovt i en mortel innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal