Knäckig äppelpaj
Introduktion och förberedelse
Baka en äppelpaj med ett knäckigt täcke av havregryn, smör, sirap, grädde, vetemjöl, rörsocker och bakpulver.
Serveringsförslag
- Passar till fika, efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller cidersorbet.
Varianter
- Jag har också en variant på äppelpaj med toscatäcke - då är det med mandel istället för havregryn.
- Vidare kan du byta en del av havregrynen mot kokosflingor eller baka denna paj med kokostäcke.
- Istället för rörsocker kan du ta vanligt strösocker.
- Gillar du kanel kan du pudra över något krm kanel över äpplena i formen innan du täcker med pajdegen. Mald kardemumma passar också.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform ca 24 cm i diameter.
- Skala och kärna ur äpplen. Skär i klyftor eller småbitar.
- Sprid ut äppelklyftorna i ett jämnt lager i formen. Strö över lite kanel om du gillar det (valfritt).
- Smält smöret tillsammans med sirap, grädde och socker. Ta av från värmen.
- Tillsätt havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd runt.
- Fördela smeten över äpplena i ett jämnt lager.
- Grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått fin färg.
- Servera den varm eller ljummen med vaniljglass, vaniljsås, råkräm, sorbet eller annat gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal