Kimchi med vitkål

Introduktion och förberedelse

Kimchi med vitkål maksatt med äpple, lök, vitlök, ingefära, chilipeppar och gochugaru koreanskt chilipulver.

Vitkålskimchin blir hårdare, knaprigare och krispigare än vanlig kimchi med salladskål. En slags kryddstark surkål.

Serveringsförslag

Varianter

  • Andra grönsaker som passar i kimchi är purjolök, salladslök, zucchini, morot, rättika, gurka, rädisa med mera.
  • Vitkål kan bytas mot denna variant med salladskål. Eller jäs denna mer tradionella kimchi med längre jästid. Fler förslag är spetskål, rödkål, grönkål, svartkål, bok choy eller savoykål.

Tips

Om inte vätskan från kålen täcker så kan du fylla på med saltlag du blandat av 0,5 liter vatten med 7,5 gram salt. Ta förslagsvis lite av det du blandar för att ha i påsen på slutet i mitt recept.

1 liter kimchi med vitkål

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 15 gram salt
  • KRYDDNING: 1 litet äpple
  • 1/2 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 30 gram färsk ingefära
  • 1 röd chilipeppar, 10 gram
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk gochugaru koreanskt chilipulver
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Ta bort det yttersta bladet. Spara ett halvt stort blad till senare. Dela resten av vitkålen i stora klyftor och skär bort den grova stammen. Strimla vitkålen. Lägg i en stor bunke.
  2. Tillsätt salt och blanda runt. Låt stå 30 minuter.
  3. Massera kålen några minuter så den börjar tappa vätska.
  4. Låt stå en timme. Sätt gärna kålen i press med något tungt över ex. en skål med en kanna eller stor flaska vatten.
  5. Blanda kryddblandingen genom att mixa hackad gul lök, tärnat äpple (skal kan vara med) skalad och skivad vitlök, skalad och skivad ingefära, strimlad chili, fisksås, vatten och gochugaru chilipulver. Du kan mixa i ett hög smalt kärl med stavmixer eller i en matberedare.
  6. Massera kålen med händerna tills den tappat så mycket vätska att vätskan täcker kålen när du trycker ner den.
  7. Tillsätt kryddblandningen och blanda runt.
  8. Lägg upp kålen i en ren 1,5 liters glasburk med snäpplock.
  9. Tryck ner kålen och alla ingredienser så att allt är under ytan. Klipp gärna till ett ytterblad på kålen till ett slags lock och lägg över den strimlade kålen.
  10. Mät upp 5 dl vatten i en måttkanna och tillsätt 7,5 gram salt. Blanda tills det löst sig.
  11. Lägg i en 1-2 liters plastpåse och fyll på med en del av det saltade vattnet så påsen tynger ner kålen och hindrar kål eller ingredienser från syre. Knyt åt eller förslut påsen med så lite luft kvar det går och så att den får plats när man stänger locket. Snäpp på locket med gummiringen.
  12. Låt stå i rumstemperatur 18-23 grader att jäsa minst fyra dygn. Har du tid kan den stå upp till 7 dygn.
  13. Ställ burken på en djup tallrik eller i en bunke då det kan bubbla över lite när det jäser. Du kan öppna locket och lufta några gånger.
  14. Plocka upp påsen och vitkålsbladet om du haft det i. Spara påsen och bladet - det kan du lägga tillbaka när du ställer in kimchin i kylen igen. Du kan även fylla på med mer saltlag från påsen så att vätska täcker kålen när den förvaras vidare i kylen.
  15. Kimchin håller i kylen några månader och blir bara godare när den får stå.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-28

Tillbehör och liknande recept: