Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Introduktion och förberedelse
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker.
Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), vegobiffar, tzayspett, vegospett, vegobullar, falafel, friterad blomkål, stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt naturell eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Tillagning
- Koka ris om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
- Dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
- Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
- Skala och hacka lök samt strimla morötter.
- Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
- Tillsätt kryddor och rör om.
- Rör ut tomatpuré och blanda i.
- Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
- Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
- Stek några minuter på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
- Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal