Helstekt kalkon med fyllning

Introduktion och förberedelse

Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm.

Serveringsförslag

  • Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).
  • En klassiker till Thanksgiving i USA men jag tycker kalkon fungerar utmärkt på Halloweenmiddag.
  • Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker. Grönsaker som passar till är gröna ärtor, brysselkål, morot, gröna bönor, blomkål, broccoli med mera.

Variant

Du kan även laga kalkon med äpple och katrinplommon som fyllning.

Tips

Använd gärna en stor stekpåse till kalkonen - så får du god steksky till såsen i påsen. Bind gärna upp kalkonen med bomullssnöre.

Om du vill kan du steka inkråmet vid sidan och servera det till istället för att slänga det. Eller koka sås på.

10 portioner helstekt kalkon med fyllning

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 4 kg kalkon eller en stor hel kalkon
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 äpple
  • 1 paket bacon
  • 250 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör att pensla med
  • 3 msk maizena att reda skyn med
  • Tillbehör: 10 port potatismos
  • 500 gram kokta ärtor eller andra grönsaker
  • 2 burkar svartvinbärsgelé
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Tina kalkonen, gärna två dygn innan i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ung.
  3. Ta ur inkråmet och släng det. Eller spara och stek vid sidan samt servera till. Eller gör grunden till en sås på inkråmet.
  4. Skölj kalkonen och lägg på en skärbräda.
  5. Gör fyllningen: skala och hacka lök fint och lägg i en skål. Rensa, skölj och strimla purjolöken fint samt lägg i bunken. Skala äpplet och riv det grovt och lägg i bunken. Skölj och strimla sellerin. Strimla baconet och tillsätt med köttfärs, ägg, sköljd och hackad bladpersilja, salt och vitpeppar till bunken. Blanda ihop fyllningen till en jämn smet.
  6. Fyll kalkonen med smeten.
  7. Korsa bakbenen och bind ihop dem eller sy ihop den med bomullssnöre. Du kan också ta tandpetare.
  8. Lägg kalkonen i en ugnsfast form.
  9. Smält smöret och pensla kalkonen samt salta den med en halv tsk salt över hela.
  10. Du kan med fördel använda en stor stekpåse om du har och kalkonen får plats.
  11. Helstek kalkonen i ca 2-2,5 timmar i nedre delen av ugnen. Innertemperaturen ska vara 70-75 grader. Räkna en halvtimmer per kg kalkon om kalkonen är 4-5 kg. Mindre kalkon (1,5 - 2 kg) får du räkna 1,5 timmar minimum på ändå.
  12. Förbered potatismos och grönsaker så att de är klara samtidigt som kalkonen.
  13. Ta ut kalkonen och kontrollera om den är klar genom att skär lite invid lårbenet så ser du om köttsafter är blodig - är den ljus klar är kalkonen genom stekt. Lägg kalkonen på en annan ugnsplåt och låt den svalna något.
  14. Spara skyn som du häller över i en kastrull till skysås. Rör ut maizenan i ett glas med några msk vatten och tillsätt till skyn under omrörning.
  15. Koka upp skyn under omrörning. Smaka av skysåsen med lite salt och vitpeppar.
  16. Gröp ur fyllningen och lägg den på ett serveringsfat vid sidan. Skär ev. fyllningen i skivor.
  17. Servera kalkonen hel på en stor bricka eller serveringsfat och skär upp vid bordet. Ha ev. en skärbräda vid sidan för att dela på vissa delar som lår och bröst. Skär av lår som du delar i två bitar eller fler. Skär brösten i bitar och skivor osv.
  18. Skär upp kalkonköttet i skivor och bitar.
  19. Servera kalkonen med fyllningen, skysåsen, potatismos, kokta ärtor eller andra grönsaker samt gelé.
E-mail
Medel: 4 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 301 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-29