Grön ärtsoppa med räkor

Introduktion och förberedelse

Krämig grön ärtsoppa toppad med skalade räkor är en god förrätt eller lunch men även till fest som förrätt eller på soppbuffé.

Serveringförslag

Varianter

Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl liter mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • 1 dl grädde
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 dl skalade räkor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar.
  6. Koka ärtsoppan i 5-10 minuter.
  7. Skala under tiden räkor om de inte är skalade. Tina ev. frysta räkor.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Rör i grädden om du vill ha i det. Rör om. Värm upp.
  10. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft samt ev. några droppar tryffelolja.
  11. Servera den gröna ärtsoppan med räkorna. Du kan servera dem i skål till så kan gästerna ösa i soppan själva. Du kan röra ner dem i soppan. Eller lägga upp en hög på varje tallrik och slå soppa runt om.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-24