Grillad pluma

Introduktion och förberedelse

Grillad pluma är en bit fläsk- eller griskött som blir riktigt saftigt och mört. Här i god marinad och förslag och tillbehör.

Pluman kommer från framdelen på grisen och är en uppskattad delikatess i bland annat Spanien. Den har ofta lite fett kvar som håller köttet saftigt när du grillar det.

Serveringsförslag

Servera som jag gjorde på bilden med en enkel crème fraiche Bearnaise, grillad kokt färskpotatis, majs och grön sparris samt lite färska sockerärtor.

Annars kan du ha valfria tillbehör till pluma.

Marinad

För att få lite god smak på köttet la jag det i marinad några timmar innan. Detta kan du göra kvällen innan eller på morgonen.

Jag marinerade i lite soja, vitlök, ingefära, timjan, vinäger, rapsolja, sambal oelek, rosmarin och salvia.

Annat som passar i marinaden är ljus soja, ketjap manis, ostronsås, ketchup eller annan asiatisk marinad, BBQ-marinad eller med balsamvinäger.

Stekgrad

Pluman lagar du tills innertemperaturen är runt 68°C. Stick gärna in en stektermometer i mitten på den tjockaste köttbiten.

Att dricka till

Vintips till blir en spansk ekfatslagrad fyllig men balanserad Rioja eller spanskt vin av druvan Tempranillo. Andra förslag är en smakrik Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Syrah.

Grillad pluma serverad i skivor på fat med tillbehör
Pluma är en styckdetalj från framdelen på grisen och blir mycket mör och saftig. Grilla den hel och skiva till servering. Ovan med grillad potatis, majs, sparris, sockerärtor och crème fraiche Bearnaise.

3 portioner grillad pluma

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 3 tim 40 min

Ingredienser

  • 600 gram pluma
  • MARINAD: 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 msk vit vinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad rosmarin eller 1 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk torkad salvia eller 1 msk grovhackad färsk salvia
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 6 grillade stora färskpotatisar
  • 3 grillade bitar halva förkokta majskolvar
  • 9 grillade gröna sparrisar
  • 3 portioner sås som crème fraiche Bearnaise
  • 12 färska sockerärtor
  • Flingsalt och svartpeppar samt lite färsk timjan, rosmarin och salvia till servering och garnering

Tillagning

  1. Lägg bitarna av pluma i en skål. Tillsätt hackad vitlök, ingefära, timjan, soja, vinäger, honung, rapsolja, sambal oelek, svartpeppar, rosmarin och salvia. Blanda runt och ställ övertäckt i kylen att marinera minst några timmar upp till någon dag innan.
  2. Tänd grillen. Ta fram en stektermometer och ställ in den på 68°C.
  3. Förbered tillbehör som koka färskpotatis, dela förkokta majskolvar, lägg upp sparris, skölj sockerärtor samt gör sås som förslagsvis crème fraiche Bearnaise (kan förberedas i god tid och stå i kylen) eller den sås du vill ha till.
  4. Grilla pluman så den får färg och grillyta någon minut på varje sida. Akta så den ej bränns.
  5. Flytta köttet dit värmen är lägre och sätt gärna på lock eller flytta upp gallret. Sätt in en stektermometer i mitten av den tjockaste biten. Grilla på låg värme tills köttet är 68°C. Det tar ca 15-25 minuter beroende på hur tjocka bitarna är samt typ av grill. Vänd dem då och då samt passa så de ej bränns.
  6. Ta upp köttet och lägg att vila fem minuter på en skärbräda. Gärna inslaget med lite folie.
  7. Grilla samtidigt valfria tillbehör som kokt färskpotatis, majs och sparris så det får färg och är genomvarmt.
  8. Skär upp bitarna av pluma med en vass kniv tvärs över köttfibrerna samt lägg upp på tallrik eller fat.
  9. Strö över lite flingsalt och svartpeppar samt garnera eventuellt med lite färsk timjan, rosmarin och salvia vid servering.
  10. Servera med önskade tillbehör och sås.
E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 378 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-13

Tillbehör och liknande recept: