Grillad macka i mackjärn

Introduktion och förberedelse

Grillad macka i mackjärn med förslag på fyllning som skinka, ost, pesto och tomat.

Hur du grillar en dubbel varm macka, smörgås eller toast i mackjärn på grillen eller över öppen eld/glöd.

Varianter

  • Förutom ost kan du fylla mackorna med det du gillar. Enbart ost funkar också.
  • Fler förslag på fyllning som passar i är kalkon, rökt skinka, lufttorkad skinka, salami, strimlad soltorkad tomat i olja, färsk basilika, smulad fetaost eller tonfisk blandad med majonnäs och chiliflakes.
  • Pesto kan bytas mot valfri senap som Dijonsenap, ketchup eller röd pesto.
  • Riven mozzarella kan bytas mot annan valfri riven eller hyvlad ost.
  • Du kan ta valfritt ljust bröd som rostbröd, formfranska, surdegsbröd, frallor, polarbröd, hönökaka, tekaka eller pitabröd.

Utan mackjärn

  • Har du inget mackjärn men ändå vill grilla mackan ute kan du ta en ugnsfast stekpanna ex. gjutjärnsstekpann. Värm på samma vis som mackjärnet på ett galler strax ovanför glöden. Smörj med fett och stek mackan under ett kastrull-lock. Vänd sedan mackan när den fått färg på en sida och stek andra sidan på samma vis.
  • Istället för att grilla i mackjärn eller grilljärn över öppen eld kan du tillaga mackan i en elektrisk smörgåsgrill.
  • Mackan kan även stekas på spisen i en stekpanna. Stek en macka i taget i ca 5 minuter på varje sida på lite över medelvärme. Lägg över ett lock från en liten kastrull över mackan.

Skär gärna upp i en trekant till servering. Akta så du ej bränner dig på tomaten/fyllningen.
Skär gärna upp i en trekant till servering. Akta så du ej bränner dig på tomaten/fyllningen.

4 grillade mackor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 skivor ljust bröd som surdegsbröd, formfranska, rostbröd eller liknande
  • 4 skivor kokt skinka
  • 40 gram smör eller smörgåsmargarin
  • 4 tsk pesto
  • 150 gram riven mozzarella
  • 1 tomat
  • 2 msk flytande margarin eller valfri matolja till grillning

Tillagning

  1. Bred smör på alla bröd.
  2. Bred 1 tsk pesto var på 4 bröd.
  3. Lägg på en skiva skinka på peston.
  4. Lägg en skiva tomat på skinkan. Salta och peppra med svartpeppar.
  5. Fördela osten över.
  6. Lägg på resten av bröden som lock. Tryck till. Hit kan du förbereda och ha i kylen i en plastburk eller plastpåse med smörpapper mellan eller slå in dem individuellt i gladplast.
  7. Värm ett mackjärn över glöden. Lägg ej mackjärnet direkt i glöden utan lägg först ett galler mellan så det är lite luft mellan glöd och mackjärn.
  8. Smörj järnet med lite flytande margarin eller olja på insidans över och undersida.
  9. Lägg i mackan och kläm till.
  10. Grilla mackan i 4-5 minuter på varje sida tills osten smält och den har fin färg. Öppna och kolla mot slutet så den ej bränns. Du kan behöva pilla loss mackan försiktigt med en kniv eller gaffel.
  11. Ta loss mackan och servera. Upprepa med resten av mackorna.
  12. Skär gärna mackan i diagonalt i två delar till trianglar vid servering. Akta så du ej bränner dig på den varma tomaten.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 338 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-15

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...