Fryst Jordgubbsdaiquiri

Introduktion och förberedelse

Bjud på en fryst Jordgubbsdaiquiri eller Frozen strawberry Daiquiri - en romdrink mixad med is och jordgubbar samt smak av lime och sockerlag.

Jordgubbsdaiquiri är en variant på Daiquiri men med extra is och jordgubbar som mixas till en läskande slushig cocktail.

Serveringsförslag

  • Passar till fördrink, fest, cocktails, vid poolen, ta med i termos till stranden, i solen osv.
  • Gott med chips, rostade kikärter eller nötter till.
  • Man kan även ha sugrör och drinkpinne i.

Val av glas

Du kan servera drinken i Margharita-glas, martiniglas, champagnekupor, flöjtglas eller Gin&tonic-kupor eller liknande.

Garnering

  • Garnera gärna med en hel, halv eller skivad jordgubbe och/eller tunn skiva lime eller limeklyfta.
  • Kan också garneras med en skiva torkad lime samt ätliga blommor eller drinkpinne med frukt.

Varianter

  • Vanlig Daiquiri skakas i en shaker med isbitar, ljus rom, limejuice, sockerlag samt serveras i ett Martiniliknande glas.
  • Byt jordgubbar mot hallon för en frusen hallondaiquiri eller banandaiquiri.
  • Byt färska jordgubbar och sockerlag mot jordgubbssaft för en enklare variant. Räkna då ca 2 dl jordgubbssaft - köpt eller hemgjord.

Förberedelse

Gör sockerlag innan. Det är lätt - bara att blanda strösocker med vatten och så värmar man så det löser sig samt låter sedan svalna.

Tips

  • Du behöver en drinkmixer eller blender för att mixa drinken med.
  • Du kan ta 4-6 cl rom per drink beroende på hur stark du vill ha drinken. IBA har 4,5 cl per drink i sitt recept på Daiquiri.
  • Välj gärna färska mogna söta svenska jordgubbar. Annars kan det behövas lite extra socker i. Det går även att mixa drinken med frysta jordgubbar.

Två cocktail med läskande fryst jordgubbsdaiquiri med jordgubbe som garnering.
Två cocktail med läskande fryst jordgubbsdaiquiri med jordgubbe som garnering.

2 glas fryst jordgubbsdaiquiri

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 10 jordgubbar, 125 gram, färska eller frysta
  • 10 cl ljus rom
  • 4 cl färskpressad limesaft
  • 5 cl sockerlag
  • 2 dl krossad is, ca 15 isbitar
  • ca 1 dl vichyvatten eller vanligt vatten
  • 2 jordgubbar till garnering

Tillagning

  1. Gör sockerlag om du ej redan gjort det.
  2. Skölj och snoppa jordgubbar.
  3. Pressa limesaft.
  4. Krossa isen i en iskross eller mixa isen till krossad is i drinkmixern eller blendern. Lägg över i en skål vid sidan.
  5. Mät upp rom, limesaft och sockerlag i mixern.
  6. Tillsätt jordgubbar och is samt mixa. Tillsätt lite vichyvatten i taget om det blir för trögflytande. Vattnet gör så att allt mixas runt lättare.
  7. Mixa ca 30 sekunder tills du har en fint mixad, trögt flytande och slät isröra - slush.
  8. Smaka av med ev. mer sockerlag till önskad sötma. Jordgubbarna kan vara olika mogna så då tycker jag man kan justera med sockerlag.
  9. Häll upp i glas och garnera med jordgubbe på kanten och/eller limeskiva i drinken.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-09

Tillbehör och liknande recept: