Fläskytterfilé med pasta
Introduktion och förberedelse
Fläskytterfilé med pasta i krämig sås serverad med smörstekta skogschampinjoner, gräslök och parmesan.
Serveringsförslag
- Passar till fest eller vardagslyx.
- Gott med en grönsallad, tomatsallad eller valfri sallad till.
Varianter
- Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner, Karl-Johan, shii-take eller kantareller - eller blanda matsvamp efter tycke.
- Parmesanost kan bytas mot grana padano.
- Gul lök kan bytas mot 2 schalottenlökar.
- Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé eller benfri kotlett.
- Blir också gott med kycklingfilé, kalvfilé, vildsvinsfilé eller liknande.
- Uteslut kött eller byt ut mot quornfilé, seitan eller halloumi för vegetarisk variant.
Vintips
Ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt rött från ex. Valpolicella passar till pastan.
Tillagning
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Fräs löken mjuk med 1 msk smör i ca 3 minuter utan att få färg.
- Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in några sekunder. Rör i mjöl, rör om och fräs runt.
- Tillsätt mjölk, grädde, soja, buljongtärning, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Rör ut klumpar och koka upp. Låt stå att småputtra.
- Sätt på vatten till pastan.
- Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
- Stek svampen i en torr stekpanna tills den tappat vätska.
- Tillsätt 1 msk smör till svampen och stek tills den fått lite färg.
- Hacka gräslök och riv ost.
- Tillsätt 1/3 av gräslöken till svampen samt salta med 1 krm salt.
- Putsa fläskytterfilén från hinnor. Skär i 8 skivor.
- Koka pastan enligt paket. 11 minuter för Mezze Maniche.
- Bryn och stek köttet några minuter på vardera sida i en msk smör i en panna. Krydda med 1 krm salt samt 1 krm svartpeppar. Låt steka på låg värme medan pastan kokar klart.
- Tillsätt crème fraiche, 1/3 av gräslöken samt hälften av osten till såsen. Rör om. Värm upp.
- Häll av pastan. Blanda pasta och sås i en stor panna, kastrull eller skål.
- Servera pastan i djupa pastatallrikar, fördela över svampen samt två skivor fläskytterfilé per portion. Garnera med riven parmesan och gräslök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal