Fläderpannacotta med jordgubbar

Introduktion och förberedelse

Fläderpannacotta med jordgubbar - enkelt och gott. Funkar även med andra bär som färska hallon, blåbär eller blanda.

Enkel pannacotta med grädde och gelatin smaksatt med flädersaft.

Köp färdig flädersaft eller gör egen flädersaft.

Garnering

  • Istället för jordgubbar eller andra bär kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas, vindruvor eller mango. Eller blanda en fruktsallad.
  • Eller toppa med marinerade citrusfiléer.
  • Kan garneras med citronmeliss, myntablad eller gröna fina pistagenötter (ej saltade).

Till många

  • Du kan dubbla receptet om du vill laga till många eller bara ha lite större portioner - exempelvis om du har lite större portionsformar på 1,5 -2 dl. I receptet nedan har jag använt formar som rymmer 1 dl pannacotta per portion.
  • Ska du ha till buffé så är ett tips att fylla smeten i shot eller snapsglas. Serveras sedan som små minidesserter med en en halverad jordgubbe eller andra bär samt ett blad citronmeliss på toppen.

4 port fläderpannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl flädersaft, koncentrerad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde
  • 2,5 gelatinblad eller motsvarande gelatinpulver
  • 12 jordgubbar eller valfri mängd. Eller bär som färska hallon, blåbär eller blanda. Vidare kan man ha frukt som passionsfruktspulp, granatäpple, färsk tärnad ananas eller mango
  • 4 blad citronmeliss eller mynta (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en liten skål i fem minuter.
  2. Blanda grädde med saft och vaniljsocker i en kastrull.
  3. Värm gräddblandningen utan att koka upp till ca 65 grader.
  4. Vispa ner gelatinbladen i den varma grädd- och saftblandningen så att den löser sig.
  5. Fördela i fyra formar eller dessertskålar - ca 1 dl i varje. Låt svalna.
  6. Ställ att stelna övertäckta med lite plastfilm i kylen. Det tar ca 3 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen någon dag innan servering.
  7. Servering: Skölj och rensa jordgubbar och dela dem om de är stora. Fördela på pannacottorna. Eller toppa med bär eller frukt som du vill. Garnera ev. med gröna blad citronmeliss eller mynta.
E-mail
Medel: 4.1 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-05

Tillbehör och liknande recept: