Falukorvsgratäng med potatis

Introduktion och förberedelse

Laga en gräddig falukorvsgratäng med potatis smaksatt med vitlök, ost och lite sambal oelek. 

En slags krämig låda med sås, potatis och falukorv allt i ett. 

Serveringsförslag

  • Passar som middag eller lunch till vardags. 
  • Servera gärna med grönsaker och/eller grönsallad till. Jag hade morotsstavar och lite grönsallad till. Fler förslag är majs, broccoli, gröna bönor eller liknande. 

Varianter

  • Du kan byta falukorv mot annan korv som chorizo, lunchkorv, lammkorv eller varmkorv. Eller ta vego middagskorv för en vegetarisk gratäng. 
  • Byt mjölig potatis mot fast potatis. Det kan ta längre tid - ca 10 minuter - om du använder fast potatis. 
  • Sambal oelek är valfritt att ha i. Även vitlök kan uteslutas. 
  • Annat som passar i är halverade cocktailtomater, broccoli, fräst purjolök och/eller fräst grönkål. 
  • Fräst svamp är också gott i. 
  • En del av potatisen kan bytas mot rotfrukter som kålrot, palsternacka, morot och rotselleri. 

Tips

Kan lätt dubbleras och lagas till många i långpanna eller större gratängformar/engångsformar. Skiva då potatisen i en matberedare så går det snabbare. 

4 portioner falukorvsgratäng med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 800 gram mjölig potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 400 gram falukorv
  • 1 msk smör
  • 2 krm sambal oelek (valfritt)
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk 3%
  • 75 gram riven ost som gratängost, mozzarella eller valfri sort

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala, dela och skiva potatis. Lägg i en gratängform för 4 portioner.
  3. Skala vitlök och pressa den över potatisen.
  4. Salta och peppra över potatisen.
  5. Skär falukorv i bitar. Förslagsvis i skivor och sedan i varje skiva i fyra bitar.
  6. Bryn falukorven i smör runt om.
  7. Tillsätt sambal oelek, vänd runt och stek några minuter till.
  8. Lägg falukorven över potatisen i formen.
  9. Blanda runt allt.
  10. Värm upp grädde och mjölk i en kastrull så det sjuder. Rör då och då.
  11. Häll gräddmjölken över potatis och falukorv i formen så det precis täcker.
  12. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
  13. Ta ut och fördela riven ost på toppen.
  14. Grädda 5-10 minuter till så att gratängen får fin färg. Kolla även så att potatisen är mjuk.
  15. Ta ut och låt svalna i 5 minuter innan servering. Gott med grönsaker och/eller grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-16

Tillbehör och liknande recept: