Chili sin Carne med ris till vandring

Introduktion och förberedelse

Chili sin Carne med ris att ta med ut på vandring, tur och annat friluftsliv.

Grunden är snabbris, sojafärs, torkad grönsaksmix, torkad paprika, torrmjölk, solrosfrön samt en påse Spicemix Chili con Carne.

Jag smaksatte även extra med paprikapulver, svartpeppar, salt, socker, ancho chili och spiskummin.

Turmaten förbereds hemma och packas i påsar. Koka upp vatten och tillaga i minst 8 minuter.

Serveringsförslag

  • Chili sin Carnen kan serveras som den är.
  • Jag hade även lite bröd till med jordnötssmör som är smidigt att ta med på vandring.

Tips

  • Torkade grönsaker som paprika finns att köpa på bla Naturkompaniet eller nätet från Friluftsmat.

Varianter

  • Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver.
  • Gott i är även torkad morot och torkad purjolök.
  • Man kan även späda och koka med 1-2 msk röda linser per portion. Tillsätt då någon extra dl vatten.
  • Har du tillgång till sojagrädde, burkmajs och/eller bönor på burk på din vandring så passar det utmärkt att koka med grytan.

Vikt och kostnad

Vikten blir ca 130-140 gram och kostnaden ca 15 kr per portion.

Hållbarhet

Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst.

Packtips

Du kan packa i vanliga fryspåsar eller tjockare plastpåsar som Toppits Safeloc. Kontrollera så det ej går hål. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse.

Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats.

Chili sin Carne är en variant på Chili con Carne med torkad sojafärs som protein vilket funkar utmärkt att ta med som turmat då det har låg vikt och lång hållbarhet.
Chili sin Carne är en variant på Chili con Carne med torkad sojafärs som protein vilket funkar utmärkt att ta med som turmat då det har låg vikt och lång hållbarhet.

3 portioner Chili sin Carne till vandring

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 4 dl snabbris, ex. Ben's Snabbris
  • 1 påse Spicemix Chili con Carne, 100 gram
  • 1,5 dl sojafärs ex. från Biofood
  • 1,5 dl torkad grönsaksmix från ex. från Friluftsmat
  • 2 msk torkad paprika ex. från Friluftsmat
  • 0,75 dl torrmjölk
  • 3 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm vitlöksflakes
  • 1/2 krm chiliflakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm Ancho chili pulver
  • 1/2 krm spiskummin
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 tsk socker
  • TILLAGNING: 3,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp alla ingredienser utom vatten i en bunke.
  2. Vänd runt så allt blandas.
  3. Fördela i tre plastpåsar till tre portioner.
  4. TILLAGNING: Koka upp 3,5 dl vatten per portion.
  5. Tillsätt grytan och koka i 8 minuter tills riset är mjukt. Späd ev. med lite mer vatten efter tycke. Rör då och då så det ej bränns.
  6. Låt gärna stå några extra minuter att dra.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-05

Tillbehör och liknande recept:

Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller...