Beates Fröknäcke

Introduktion och förberedelse

Baka lite fröknäcke att knapra på - som snacks eller till en kopp te som fika. Eller skäm bort dig med lite god ost och frökex.

Bakade med mandelmjöl och alla nyttiga frön man kan tänka sig - pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk och vallmofrön.

Glutenfritt och LCHF. Förvara i lufttät burk.

Serveringsförslag

Goda som snacks, mellanmål, till utflykt, frukost, fika, att bryta som flingor i fil eller till kvarg eller som ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Tack till Beate för receptet.

ca 20 portioner, 2 plåtar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk rapsolja
  • 2,5 dl hett vatten
  • 1/2 tsk vanligt salt
  • 1 msk vallmofrön
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare.
  3. Blanda mandelmjöl, pumpakärnor, chiafrön, solroskärnor, sesamfrön, hela linfrön, fiberhusk samt vanligt salt i en bunke.
  4. Tillsätt rapsolja.
  5. Häll över det kokande vattnet och blanda runt.
  6. Låt stå i 15 minuter.
  7. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Fördela smeten i två högar. Lägg på ett till bakplåtspapper på varje hög och tryck ut smeten. Kavla sedan ut smeten 3 mm tunt till en stor rektangel eller rundel. Dra försiktigt loss det översta pappret.
  8. Strö över flingsalt och vallmofrön.
  9. Grädda knäcket i mitten av ugnen i 1 timme.
  10. Ta ut och låt svalna samt torka till. Vänd dem försiktigt att torka på andra sidan efter en stund.
  11. Bryt fröknäcket i bitar. Knäcket är skört och är godast att äta inom kort.
E-mail
Medel: 4 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-14