Bakad chokladcheesecake

Introduktion och förberedelse

En bakad chokladcheesecake med smak av choklad i både fyllning och botten samt touch av mandel, flingsalt och vanilj. 

Serveringsförslag

  • Servera ljummen som den är med lite florsocker över.
  • Passar till fika eller kalas. 
  • Även god till efterrätt eller dessert med färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar samt ev. vispad grädde eller en kula vaniljglass till. 

Varianter

  • Toppa när kakan svalnat med ett lager dulche de leche. 
  • Mandelmjöl kan bytas mot finmald mandel eller mer vetemjöl. 
  • Du kan baka av bottnen innan om du önskar i 10 minuter i ugnen på 200 grader. 
  • Istället för chokladbotten kan du baka kakan med annan botten som smulbotten med Digestive eller Oreos

Att dricka till

Serverad till dessert kan du ha ett sött dessertvin till chokladcheesecaken. Förslag är Sauternes från Frankrike; Icewine eller Trockenbeerenauslese från Tyskland; Late Harvest från Sydafrika eller Australien eller sött Recioto vin från Italien.

Chokladcheesecaken är godast ljummen och nybakt.
Chokladcheesecaken är godast ljummen och nybakt.

10 portioner bakad chokladcheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • DEG: 2 dl vetemjöl
  • 2 msk kakaopulver
  • 100 gram smör
  • 3 msk socker
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk vatten
  • FYLLNING: 2 ägg, L
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 400 gram naturell färskost, cream cheese
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 0,75 dl kakao
  • 2 krm flingsalt
  • 1 tsk smör till formen
  • 1 msk florsocker att pudra över
  • 125 gram färska hallon till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 160 grader vanlig ugn.
  2. DEG: Mät upp vetemjöl, kakao, socker och mandelmjöl i en bunke till degen.
  3. Tillsätt mjukt smör i klickar samt vatten och knåda hastigt ihop till en deg.
  4. Smöra en rund springform på ca 24 cm diameter med smör.
  5. Tryck ut degen i formen i botten och några cm upp mot kanten.
  6. FYLLNING: Dela äggen i äggulor och vitor samt lägg i varsin bunke.
  7. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Ställ åt sidan.
  8. Tillsätt socker och vaniljsocker till äggulorna och vispa fluffigt i ca 3 minuter med elvisp.
  9. Tillsätt cream cheese och vispa ut den.
  10. Tillsätt grädde, mandelmjöl och kakao och vispa ut det till en jämn smet.
  11. Tillsätt och vänd ner de vispade äggvitorna i smeten och rör försiktigt ut till en jämn smet.
  12. Häll smeten i formen och strö över flingsalt.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timmar.
  14. Ta ut och låt svalna tills den är ljummen.
  15. Pudra över florsocker innan servering.
  16. Ta loss kanten och skär upp bitar till servering. Kakan är godast ljummen eller småvarm men kan även serveras rumsvarm.
  17. Kan förvaras i kylen men låt gärna stå framme till rumsvärme eller värm tills den är ljummen i ugnen till servering. Vänta då med att pudra över florsocker till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-29

Tillbehör och liknande: