Wienerschnitzel

Introduktion och förberedelse

Panerad kalvschnitzel som stekts eller friterats. Min variant på wienerschnitzel med förslag på tillbehör.

Tillbehör

Val av kött

  • Köp ca 1 cm tjocka skivor kalvinnanlår eller kalvschnitzlar. Man kan även banka ut kalvfilé. Till tysk wienerschnitzel ska det vara kalvkött. Fråga om de kan ta hem i din köttaffär eller köttdisk.
  • Jag tycker även det blir gott att laga en liknande rätt på skinkschnitzel, fläskschnitzel eller med kyckling.

4 portioner wienerschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram kalvinnanlår eller kalvschnitzlar
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör till stekning
  • 4 msk olja (ex. solrosolja) till stekning
  • TILLBEHÖR (valfritt förslag): 4 citronskivor
  • 8 sardellfiléer
  • 4 msk kapris
  • 4 dl kokta gröna ärter
  • 4 port kokt potatis, pommes frites, potatissallad (den klara utan majonnäs), klyftpotatis eller råstekt potatis

Tillagning

  1. Förbered potatis efter smak. Kokt potatis, pommes frites, tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis passar till wienerschnitzel.
  2. Banka ut köttskivorna till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  3. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  5. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd.
  7. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två wienerschnitzlar i taget eller stek alla fyra på en gång i två pannor. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  8. Förbered och koka gröna ärtor några minuter om du vill ha det till.
  9. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett fat.
  10. Garnera förslagsvis varje schnitzel med en citronskiva, sardellfiléer och kapris. Förslag är att lägga 2 sardellfiléer på varje citronskiva och fylla med en msk kapris vardera. Detta är valfritt.
  11. Servera wienerschnitzlarna med valfria tillbehör som förslagsvis gröna ärter och potatis samt garnityr.
E-mail
Medel: 4.2 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-01