Vörtlimpa vörtlimpor vörtbröd

Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.
För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans. Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en självklarhet i det traditionella svenska julfirandet.
Annars får man god smak med porter, julöl, julmust eller svagdricka samt kryddor som pomerans, kryddnejlikor samt anis och fänkål. Blötlägg gärna pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar.
Istället för porter kan du ta julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten.
Istället för vörtmix kan du ta 3 pomeransskal - finhackade eller stötta, 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

2 vörtlimpor eller vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 flaska 33 cl porter
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kaffe att pensla bröden med

Tillagning

  1. Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
  3. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  4. Smula sönder jästen i en stor degbunke.
  5. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
  9. Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.
  10. Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
  11. Sätt på ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.
  13. Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.
  14. Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.
  15. Ta ut och låt bröden kallna under kökshandduk.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer