Viltpaté viltpate

Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Du kan laga egen god Cumberlandsås - sök recept här på receptfavoriter.se

1 viltpaté, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 200 gram fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 200 gram fläskfärs
  • 300 gram viltfärs
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rostade, saltade pistagenötter utan skal (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram blandad grönsallad
  • 6 msk salladsdressing av olivolja, salt, vitpeppar och citron
  • 2 dl rårörda lingon eller Cumberlandsås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal med färsen eller kör i någon minut i matberedaren till en smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan droppvis i början grädden under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt.
  10. Skölj och plocka salladen och blanda i en skål med god olivolja, salt, vitpeppar och citronsaft. Servera patén skivad med sallad vid sidan och rårörda lingon eller Cumberlandsås.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer