Ungersk köttgryta gulasch med högrev eller fransyska

Ungersk köttgryta. Gulasch med högrev eller fransyska blir en god köttgryta till vardags och fest.
Servera gulasch med råris eller kokt potatis. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.

4 portioner ungersk köttgryta gulasch med högrev

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 g nötkött av högrev eller fransyska
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, ex en röd och grön
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 potatisar fast sort

Tillagning

  1. Skär högreven eller fransyskan i tärningar, ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Skölj och rensa paprika och hacka den i bitar.
  4. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar i olivoljan i en stekpanna.
  5. Lägg över köttet efter hand i en stor tjockbottnad gryta.
  6. Stek lök och vitlök några minuter tills det fått färg tillsätt till grytan.
  7. Stek paprikan några minuter och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt tomatpuren och kryddorna och stek samt rör om i grytan i några minuter.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt vatten och rör runt.
  11. Låt grytan stå och småkoka under lock i 1,5 timmar. Rör då och då. Spä ev. med mer vatten då och då så att grytan inte kokar torr och bränner.
  12. Skala potatisen och tärna den 2x2 cm stora bitar. Tillsätt till gulaschen när 30 minuters koktid återstår.
  13. Servera ungersk köttgryta med gott bröd, eller råris eller kokt potatis.
  14. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.
E-mail
Medel: 4.1 (21 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer