Ungersk köttgryta gulasch med högrev eller fransyska

Ungersk köttgryta. Gulasch med högrev eller fransyska blir en god köttgryta till vardags och fest.
Servera gulasch med råris eller kokt potatis. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.

4 portioner ungersk köttgryta gulasch med högrev

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 g nötkött av högrev eller fransyska
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, ex en röd och grön
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 potatisar fast sort

Tillagning

  1. Skär högreven eller fransyskan i tärningar, ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Skölj och rensa paprika och hacka den i bitar.
  4. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar i olivoljan i en stekpanna.
  5. Lägg över köttet efter hand i en stor tjockbottnad gryta.
  6. Stek lök och vitlök några minuter tills det fått färg tillsätt till grytan.
  7. Stek paprikan några minuter och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt tomatpuren och kryddorna och stek samt rör om i grytan i några minuter.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt vatten och rör runt.
  11. Låt grytan stå och småkoka under lock i 1,5 timmar. Rör då och då. Spä ev. med mer vatten då och då så att grytan inte kokar torr och bränner.
  12. Skala potatisen och tärna den 2x2 cm stora bitar. Tillsätt till gulaschen när 30 minuters koktid återstår.
  13. Servera ungersk köttgryta med gott bröd, eller råris eller kokt potatis.
  14. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.
E-mail
Medel: 4.1 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer