Tobbes köttfärspaj

Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.

8 portioner köttfärspaj

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 800 gram bland-, fläsk- eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 gram tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 msk Sambal Oelek
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 300 gram riven ost som gratängost
  • 3 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk

Tillagning

  1. Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
  4. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
  5. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter på 200 grader.
  6. Ta ut pajskalet och lägg i köttfärsfyllningen, jämnt fördelat över hela.
  7. Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela köttfärspajen.
  8. Grädda köttfärspajen på nedersta falsen i 200 grader tills osttäcket fått fin färg, cirka 30-35 minuter. Täck ev. över med lite folie om pajen bränns på toppen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer