Tiramisurecept med kex, sockerkaka eller tårtbotten

Tiramisu. En italiensk dessert som är lätt och smidig att göra. En tårta för vuxna smaksatt med kaffe, färskost, kakao och lite sprit. Du kan tom ha tårtbottnar eller sockerkaka istället för de klassiska italienska savoiardikexen även kallade Ladyfingers.

Istället för italiensk mascarpone färskost så kan du ta kesella, naturell färskost eller Philadelphiaost. Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Gott med espresso och ev. en grappa till.

10 portioner tiramisu

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 paket kex savoiardikex eller 1-2 tårtbottnar eller en tjock sockerkaka
  • 3 dl starkt kaffe, hälften vanligt o hälften espresso
  • 6 cl Amaretto, konjak eller brandy (några msk)
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 300 g mascarponeost
  • 100 g Kesella
  • 2 msk kakao
  • 10 färska jordgubbar att garnera med

Tillagning

  1. Välj ut en stor form ex. gratängform eller fat med höga kanter.
  2. Doppa undersidan av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan så att det täcker botten.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner spriten och färskost Mascarpone.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i ostblandningen.
  5. Nu är det dags att lägga ihop allt - lite som en lasagne. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  6. Ställ i kylskåpet i minst två timmar. Sikta över kakao innan serveringen. Skär upp och lyft ut bitar försiktigt.
  7. Håller sig några dagar i kylen och är godast dagen efter.
  8. Detta recept på tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
  9. TIRAMISU MED TÅRTBOTTEN ELLER SOCKERKAKA: Om du anväder tårtbotten eller sockerkaka så skär du lager (ca 1,5 cm tjocka) av tårtbotten eller sockerkakan. Sedan varvar du sockerkaka, stänker över lite kaffe och sedan ostmassan - likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer