Tiramisurecept med kex, sockerkaka eller tårtbotten

Tiramisu. En italiensk dessert som är lätt och smidig att göra. En tårta för vuxna smaksatt med kaffe, färskost, kakao och lite sprit. Du kan tom ha tårtbottnar eller sockerkaka istället för de klassiska italienska savoiardikexen även kallade Ladyfingers.

Istället för italiensk mascarpone färskost så kan du ta kesella, naturell färskost eller Philadelphiaost. Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Gott med espresso och ev. en grappa till.

10 portioner tiramisu

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 2 tim
 • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

 • 2 paket kex savoiardikex eller 1-2 tårtbottnar eller en tjock sockerkaka
 • 3 dl starkt kaffe, hälften vanligt o hälften espresso
 • 6 cl Amaretto, konjak eller brandy (några msk)
 • 4 ägg
 • 1 dl socker
 • 300 g mascarponeost
 • 100 g Kesella
 • 2 msk kakao
 • 10 färska jordgubbar att garnera med

Tillagning

 1. Välj ut en stor form ex. gratängform eller fat med höga kanter.
 2. Doppa undersidan av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan så att det täcker botten.
 3. Dela upp äggen i vitor och gulor. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner spriten och färskost Mascarpone.
 4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i ostblandningen.
 5. Nu är det dags att lägga ihop allt - lite som en lasagne. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
 6. Ställ i kylskåpet i minst två timmar. Sikta över kakao innan serveringen. Skär upp och lyft ut bitar försiktigt.
 7. Håller sig några dagar i kylen och är godast dagen efter.
 8. Detta recept på tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
 9. TIRAMISU MED TÅRTBOTTEN ELLER SOCKERKAKA: Om du anväder tårtbotten eller sockerkaka så skär du lager (ca 1,5 cm tjocka) av tårtbotten eller sockerkakan. Sedan varvar du sockerkaka, stänker över lite kaffe och sedan ostmassan - likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer