Soppa med gulbetor och kokosmjölk

Introduktion och förberedelse

Laga en god soppa på gulbetor, kokosmjölk, lök och lite grön currypasta.

En slags thaisoppa med svenska gulbetor.

Nyttigt, värmande, lättlagat, vegan, vegetariskt och framförallt gott.

Varianter

  • Istället för grön currypasta kan du ta röd currypasta - du kan ta köpt eller göra egen grön- eller röd currypasta.
  • Kokosmjölk kan bytas mot hälften mjölk och grädde eller kokbar crème fraiche.
  • Kan även lagas med rödbetor eller polkabetor.
  • Andra rotfrukter som passar att koka med i soppan i är kålrot, morot, persiljerot, sötpotatis och vanlig potatis. Gillar du vitlök kan du ta i någon klyfta också.
  • Gröna ärtor och gröna sojabönor kan man också ha i på slutet.

Garnering

  • Soppan kan garneras med strimlad salladslök som på bilden.
  • Andra förslag är pumpafrön, hackad persilja, färsk koriander, fräst dela och skivad zucchini, och/eller kokt ägghalva.

Soppa med gulbetor
Gulbetssoppan är lätt att laga till många i en stor gryta.

4 portioner gulbetssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400-500 gram gulbetor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 3 tsk grön currypasta
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 burk, 400 gram, kokosmjölk
  • 4 salladslökar till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala rödbetorna samt skär dem i tärningar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs rödbetor, lök och currypasta i olivoljan 10 minuter på låg värme utan att ta färg i en stor kastrull med tjock botten.
  4. Tillsätt vatten samt buljongtärning.
  5. Koka med lock på låg värme i 30 minuter.
  6. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  7. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
  8. Smaka av soppan med salt och currypasta.
  9. Skölj och strimla salladslök och garnera med de på toppen vid servering om du önskar det.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08

Tillbehör och liknande recept: