Saffranskusar

Baka enkla eller dubbla saffranskusar. Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss.

Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.
 

30-40 saffranskusar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst, 50 gram
  • 2 dl socker eller ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 pkt saffran, 1 gram
  • 1,5 liter vetemjöl special, 900 gram
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Smörj en plåt eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i några minuter.
  10. Dela degen i delar, rulla ut delarna till längder och rulla ihop till S (kusar). Vill du göra dubbla kusar så lägger du två enkla kusar (S) över varandra som ett kryss.
  11. Lägg över på bakplåtar med bakplåtspapper.
  12. Garnera och tryck fast russin.
  13. Jäs saffransbullarna i 30 minuter övertäckta med en kökshandduk.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Pensla saffranskusarna med uppvispat ägg.
  16. Grädda saffranskusarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut saffransbullarna, stjälp upp dem och bryt ev. isär dem och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer