Rotfruktssoppa
Introduktion och förberedelse
En enkel, snabb, billig och god soppa på svenska rotfrukter som blir krämig och mättande.
Serveringsförslag
Soppan är god med nybakt bröd som ex. hembakt grissini, brytbröd, baguette eller focaccia samt smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Tips
- Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar.
- Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxigare variant
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt.
Varianter
- Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - fler förslag är vitlök, grönkål, vitkål, broccoli, pumpa, spenat, paprika, linser, gulbetor, purjolök, persiljerot eller blomkål.
- Grädde kan bytas mot kokosmjölk, sojagrädde eller havregrädde.
Tillagning
- Skala och skär rotfrukter i kuber.
- Skala och hacka lök.
- Värm en stor kastrull.
- Tillsätt olivolja eller smör.
- Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning.
- Häll i mjölk eller vatten och rör runt.
- Tillsätt salt, vitpeppar, ev. timjan och dragon.
- Koka (gärna under lock) i ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
- Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Tillsätt ev. några droppar tryffelolja.
- Rotfruktssoppan är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal